Žrtve eksplozije u Trezorima ne smemo nikada zaboraviti
22/11/2023

Žrtve eksplozije u Trezorima ne smemo nikada zaboraviti

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik žrtvama eksplozije Narodni muzej Užice i Grad Užice obeležili su 82 godine od eksplozije u Fabrici oružja i municije, u kojoj je živote izgubilo oko 120 ljudi, radnika fabrike i građana. Parastos tragično nastradalim služili su sveštenici užičke crkve.

Ratko Trmčić, član Gradskog veća obratio se prusitnima u ime Grada Užica i podsetio na događaje koji su se odigrali tog 22. novembra 1941. godine.

“U fabrici su se proizvodile specijalne puške za Vrhovni štab, puške, puščani meci, pištoljska i pancirna municija, ručne bombe, trombloni, nagazne mine, popravljali puškomitraljezi, topovi, remontovale topovske granate. 22.novembra dogodila se eksplozija u kojoj su stradali svi radnici koji su se u tom trenutku nalazili za mašinama i civili koji su se zatekli u skloništu. Sedam dana nakon ove tragedije i pored herojskog otpora i stradanja  Radničkog bataljona na Kadinjači u čijem sastavu su bili i radnici fabrike oružja i municije prestala je da postoji Užička republika. Žrtve eksplozije u Trezorima ne smemo i nećemo nikada zaboraviti. Zato se i danas klanjamo njihovim senima. Neka im je večna slava i hvala.”

Prema rečima Gorana Novakovića istoričara iz Narodnog muzeja Užice, naša je dužnost i obaveza da pamtimo njihovo stradanje, njihovu žrtvu i doprinos u borbi protiv okupatora.

Vence i cveće su pored delegacija grada Užica i gradske opštine Sevojno položile delegacije “Prvog partizana”, Socijalističke partije Srbije, SUBNOR-a, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, Udruženja vojnih penzionera, Udruženja “Borci Sevojna”, Društva istoričara Užica kao i rodbina i prijatelji nastradalih.