Utvrđen Dinamički plan radova, energetska sanacija škola počeće do kraja meseca
25/01/2022

Utvrđen Dinamički plan radova, energetska sanacija škola počeće do kraja meseca

Na zajedničkom sastanku između predstavnika Ministarstva rudarstva i eneregetike, predstavnika Državnog sekretarijata Švajcarske konfederacije za ekonomske poslove (SEKO), izabranog izvođača radova firme “CREDO” iz Vranja i Grada Užica utvrđen je Dinamički plan radova u okviru projekta energetske sanacije tri osnovne škole i jednog vrtića u Užicu. Dogovoreno je da prvi konkretni radovi počnu do kraja ovog meseca.

Projekat vrednosti 1.802.747,69 evra koliko iznose sredstva Državnog sekretarijata Švajcarske konfederacije za ekonomske poslove (SEKO) i grada Užica, pri čemu su 83 odsto sredstva koja obezbeđuje SEKO obuhvata energetsku revitalizaciju četiri objekta, odnosno 3 osnovne škole i jednu predškolsku ustanovu (vrtić “Poletarac”, OŠ “Nada Matić”, OŠ “Aleksa Dejović” – Krvavci i OŠ “Miodrag Milovanović Lune” – Karan).

Realizacijom ovog projekta biće ostvarena ušteda energije od  1021,3 MWh/ godišnje, ali i finansijska ušteda od oko 3,42 miliona dinara. Očekuje se smanjenje emisije CO2 gasova za 319,82 tone godišnje, odnosno za 84% . Svim merama koje budu realizovane u ovim objektima bolje uslove za obrazovanje imaće oko 1329 učenika.

Kada su u pitanju sami radovi, obim i vrsta radova razlikuje se od objekta do objekta, ali ono što je planirano je izgradnja kotlarnica sa kotlovima na pelet, postavljanje termoizolacije krovova, zidova i tavana, zamena postojeće stolarije novom, rekonstrukcija sistema grejanja, obezbeđivanje objekata u pogledu protiv požarnih mera i sanacija zidova i podova radi obezbeđenja konstrukcije.

Kako je istaknuto tokom ovog sastanka, kome su prisustvovali i direktori škola u kojima će se radovi izvoditi, rok za njihov završetak je 35 nedelja, odnosno kraj jula 2022. godine. Pripremne aktivnosti su u toku, a početak radova planiran je do kraja meseca.

OŠ “Aleksa Dejović” Krvavci biće u potpunosti rekonstruisana

Tokom izvođenja radova proces nastave pretrpeće određene izmene, a narednih dana biće poznato kako će i u kojim objektima učenici pratiti nastavu do okončanja energetske sanacije škola.