U martu počinju radovi na sanaciji klizišta u Ulici Svetozara Markovića
28/01/2022

U martu počinju radovi na sanaciji klizišta u Ulici Svetozara Markovića

Vlada Republike Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obezbedila je neophodna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za rešavanje višegodišeg problema sa klizištem u Ulici Svetozara Markovića u naselju Koštica.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević pokrenute su sve neophodne procedure kako bi se u narednih mesec dana sproveo tenderski postupak i kako bi se stekli svi uslovi da radovi na sanaciji klizišta u Ulici Svetozara Marovića krenu u martu mesecu.

“Samo klizište je ugrožavalo, kako stambene objekte, tako i vodovodnu mrežu, trafo stanicu i regionalni put Užice-Bajina Bašta, a sa kompletnom sanacijom rešiće se višedecenijski problem građana ovog dela naselja Koštice”- navela je gradonačelnica i podsetila da nas u ovoj godini očekuje početak realizacije velikih, važnih projekta za naš grad, poput obilaznice oko Užica, rekonstrukcije Zdravstvenog centra Užice, izgradnja vrtića na Carini, ali i drugih, obimom manjih projekata, ali veoma bitnih za građane Užica.

Nikola Maksimović direktor JP “Užice razvoj” istakao je da je kompletna projektno-tehnička dokumentacija za izvođenje radova na sanaciji ovog klizišta završena.

“Očekujemo u narednih par dana pripremu tenderske dokumentacije i raspisivanje tendera. Radovi su kompleksni i zahtevni u smislu same tehnologije izvođenja. Radiće se na dve lokacije, u Ulici Svetozara Markovića i u podnožju. Predviđeno je da se uradi preko 500m šipova, prečnika jednog metra, uz ugradnju preko 100 tona armature i 500 m3 betona neophodnih za sanaciju klizišta i izgradnju svih onih objekata koji će obezbediti da se osigura ovaj deo naselja.”

Maksimović navodi da je u planu da se pored sanacije klizišta uradi kompletno prikupljanje kišnih i procednih voda koje se nalaze na ovom delu teritorije, kao i asfaltiranje ovog dela ulice i rekonsktrukcija dela prisutnih saobraćajnica.

“Prethodnih godina rađena su dodatna geomehanička i geotehnička istraživanja, veliki problem su bile procedne vode koje su se ovde javile. U ovom delu naselja imamo 4 do 5 kuća koje su u blizini klizišta što je uzeto u obzir u toku izrade projektno tehničke dokumentacije od strane predstavnika Geološkog fakulteta. Od njih smo dobili garancije da će nakon sanacije klizišta biti osiguran kompletan deo stanovništa i kuće koje se tu nalaze.”

Maksimović je naveo da će se sanacija klizišta raditi uporedo na dve lokacije, ali u segmentima kako bi se obezbedila sigurnost za stanovnike i objekte.