Председници месних заједница најбољи координатори на терену
25/11/2021

Председници месних заједница најбољи координатори на терену

Сутра у јутарњим часовима почеће распоређивање наранџастих контејенера на 20 локација у Ужицу, чиме ће и званично отпочети активности на терену BWL пројекта. Тим поводом носиоци активности одржали су састанак са председницима градских месних заједница, који ће како је наглашено бити најбољи сарадници и координатори на терену.

Како истиче Милош Радојевић менаџер BWL пројекта, ово је била прилика да се председницима месних заједница предочи план реализације активности током викенда.

“Била је ово прилика да им појаснимо и приближимо цео систем и њихову улогу у њему. Веома је важно да људи из месних заједница у потпуности буду укључени у све активности пројекта, јер управо они су представници већег броја становника и као такви морају бити извор информација. У том смислу могу разрешити све недоумице суграђана, али са друге стране и нама предочити каква је ситуација на терену. Очекујемо да четири дана током месеца ти људи буду наши координатори на терену како би систем деловао што брже и ефикасније и како би га као таквог прихватили и задржали на опште задовољство”.

Светлана Савић председница МЗ Царина сматра да ће овај пројекат донети велику корист свима

“Проблем одлагања кабастог орпада постоји у целом граду па тако и у МЗ Царина. Одложен стари намештај и много тога још некада и данима стоји поред контејнера, а то је слика коју не жели нико од нас. Радо ћемо се укључити у његову реализацију, јер имамо жељу да све изгледа много лепше и чиситије”.

Са њом се слаже и Титомир Савић

“У граду уопштено имамо проблем са кабастим отпадом јер грађани га одлажу на локације које за то нису предвиђене и зато сматрам да је овај пројекат веома добар, а суграђане позивам да се укључе и кабасти отпад одлажу у наранџасте контејенере сваког последњег викенда у месецу”.

Стари намештај, жичана језгра/душеци, покућство, бела техника, теписи замењена столарија, техничка опрема, ауто гуме и ауто-пластика, габаритна амбалажа и све друго што није комунални отпад, а гломазно је сврстава се у кабасти отпад и може се одлагати у наранџасте контејнере. Информације о терминима одвоза и локацијама за одлагање кабастог отпада могу се добити на бесплатном броју ЈКП “Биоктош”: 0800-031-030, док се информације о допреми и начину одлагања отпада у Рециклажно двориште, могу добити на бесплатном броју ЈКП “Дубоко”: 0800-031-032.

Пројекат “Успостављање система за одрживо управљање кабастим отпадом, на територији градова Ужице и Тузла”, који кофинансира Европска унија, реализује се у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи, кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. Носилац пројекта је Регионални центар за управљање отпадом Дубоко, док су партнери ЈКП Комуналац и Удружење Центар за екологију и енергију из Тузле.