Подршка Швајцарске владе Ужицу и наредне четири године
10/08/2021

Подршка Швајцарске владе Ужицу и наредне четири године

Представници Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу (SDC) заједно са швајцарском невладином организацијом Хелветас посетили су Ужице и обишли неке од локација на којима су реализовани пројекти кроз Ужички програм локалног партнерства „Удружимо се“, а који су делимично финансирани кроз швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“.

Град Ужице једна је од најуспешнијих локалних самоуправа у области укључивања грађана у доношење одлука, са којима је швајцарски програм „Реформа пореза на имовину“ радио. Од самог почетка сарадње Ужице је успешно применило све три фазе учешћа грађана – информисање, консултације и активно учешће.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић, Ужички програм локалног партнерства “Удружимо се” подразумева укључивање што већег броја грађана у д0ношење важних и значајних одлука, као и приоритета приликом расподеле буџетских средстава.

“Скупштина Града је 2018. године усвојила „Акциони план за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину града Ужица за период 2018-2021. година” као део активности у склопу пројекта „Реформа пореза на имовину”, који се реализује уз подршку швајцарске Владе. Циљ је повећање пореског обухвата, унапређење капацитета локалне пореске администрације, али и веће укључивање грађана у доношење одлука о трошењу средстава по овом основу.”

“У 2019. години буџет за ове намене био је 5 милиона динара. Више од 400 наших суграђана узело је учешће у предлагању 19 малих пројеката уређења јавних површина. У 2020. години буџет за ове намене је дуплиран на 10 милиона динара уз додатну подршку од 4,5 милиона динара од стране „Реформе пореза на имовину”. Више од 800 грађана је предложило 31 пројекат. Изабрано је и реализовано 18 пројектних идеја” навела је градоначелница .

Ужице је у 2020. години проглашено најбољом локалном самоуправом у области транспарентности и учешћа јавности у раду локалне самоуправе и добило је награду од 2,3 милиона динара за „Удружимо се” од стране МДУЛС, СКГО (донаторска линија SWISS PRO/UNOPS).  И о трошењу средстава од награде одлучили су сами грађани који су путем on-line анкетирања (3.600 грађана) изабрали да се од тог новца финансира изградња дечијег игралишта ”Мегдан”.

У току је реализација овогодишњег циклуса програма „Удружимо се ”, са буџетом од 10 милиона динара. Предложено је укупно 29 малих пројектних идеја од стране око 800 грађана, и у наредним месецима очекује се реализација дела предложених пројеката.

Петар Василев, представник Швајцарске канцеларија за развој и сарадњу истакао је да Швајцарска влада има дугу историју сарадње са Ужицем, преко 15 година: “Ужице је пример добре праксе када се ради о учешћу грађана, пројекат “Удружимо се” један је такав добар пример.

“Ужице тренутно има подршку кроз неколико швајцарских пројеката: Програм реформе пореза на имовину, SWISS PRO и пројекат РЕЛОФ. Само у оквиру програма за Реформа пореза Швајцарска је донирала 40 хиљада франака Ужицу за реализацију 18 пројеката који представљају грађанске приоритете.”

Према речима Наташе Чорбић, експерта за добру управу и укључивање грађана у програм Реформа пореза на имовину, програм “Удружимо се” за швајцарску Владу један је врло значајан пројекат, нарочито што се одржава већ трећу годину.

“Пројекат се овога пута спроводи без кофинансирања од стране швајцарске Владе, што говори о томе колико је овај пројакт важан граду Ужицу и грађанима. Учешће грађана је дуготрајан процес, најчешће од локалних самоуправа добијамо информацију да грађани нису спремни да одговоре на позиве на могућности за консултације. Са друге стране грађани мисле да када зове локална самоуправа она нема искрену намеру да се ствари мењају и да дође до тога да се сарађује.”

“Програм “Удружимо се” је мали пројекат који позива грађане да узму учешће и кажу шта је то што треба да се мења у граду. Ужице је пример одличне праксе, то је локална самоуправа која је сама осмислила програм, швајцарска Влада га је препознала као веома користан и предложили га другим партнерским самоуправама да га примене. Ужице је био довољно отворен да подели своје документе, искуство са другима, па је 10 локалних самоуправа у Србији применило исти програм у 2020. години уз подршку СДЦ-а” рекла је Чорбић.

Она је истакла да швајцарска Влада наставља да ради и наредне четири године, захваљујући искуству који су имали у претходној фази: “Хоћемо да радимо интезивно на процесу укључивања грађана. Очекујемо да град Ужице буде један од главних партнера, да заједно дођемо до нешто другачијих механизама учешћа који ће на крају довести до знајачније, посећеније јавне расправе о одлуци о буџету за наредну годину.

Циљ нам је да што већи број грађана разуме шта то локална самоуправа ради са једне стране, а да са друге стране буду спремни да помогну одлучиоцима како да се та средства троше. Желимо да још интезивније радимо на укључивању грађана и очекујемо да месне заједнице у томе играју важну и велику улогу, од момента када они праве своје финансијске планове, да ту већ покушамо да укључимо грађане и да од њих добијемо предлоге шта је то што треба да се ради” истиче Чорбић.