Отворен 28. Југословенски позоришни фестивал
02/11/2023

Отворен 28. Југословенски позоришни фестивал

Представом “Деца” београдског Народног позоришта, по тексту Милене Марковић, у режији Ирене Поповић, отворен је 28. Југословенски позоришни фестивал, који се одржава под слоганом  “Шта мислиш о свом оцу“. Фестивал је отворила Милена Марковић, драмски писац и аутор дела које је отворило фестивал, а у име града домаћина публици се обратио Ратко Трмчић члан Градског већа за друштвене делатности.

Осврнувши се на позориште из античког времена, када је позориште било као гладијаторске игре и игре на живот и смрт, где су људи знали све јунаке и њихове приче, љутили се плашили и навијали вођени страстима са сцене, Марина Марковић драмски писац и аутор прве фестивалске представе, истакла је да је позориште исто и данас и да такво треба и да остане.

“Машине ће бити паметније од нас сигурно и сигурно ће бити боље. Међутим, ми ћемо у позоришту увек плакати, смејати се, љутити и сваки пут доживљавати преображај у неког ко је бољи. Сваки пут ћемо се повезати са душом света и веровати да је живот најважнија ствар и човек са својом једном једином причом је мера свих ствари које постоје. Те тако ја и машинама и свима нама желим срећан почетак и велика ми је част да отворим 28 фестивал у граду Ужицу“.

У име града домаћина Југословенског позоришног фестивала публику је поздравио Ратко Трмчић, члан Градског већа.

” Ужице ће наредне године бити престоница културе Србије. Верујемо да смо ову титулу заслужили, између осталог и  због препознатљивих међународних манифестација, међу којима је и Југословенски позоришни фестивал. Потрудићемо се да оправдамо поверење и покажемо да је култура оно што никада не излази из моде и заузима посебно место у животу Ужичана. У то име, на самом крају желим да вас подсетим на дивну поруку коју је прошле године поводом  Светског дана позоришта упутио Питер Селарс,  амерички позоришни редитељ и професор: „Ово је време за суштинско освежавање наших умова, наших чула, наше маште, наших историја и наших будућности. То не могу да ураде људи који раде сами, изоловани од других. То је нешто што морамо да урадимо заједно. Позориште нас позива да то урадимо заједно. Прихватимо овај позив”.

Традиционално у оквиру пратећег програма 28. Југословенског позоришног фестивала, отворена је изложба фотографија насталих на претходном фестивалу, аутора Радована Баје Вујовића. За њега је фестивал најзначајнији уметнички доживљај, који се у граду одвија већ више од четврт века и током ког се много тога мењало.

“Па нормално и фестивал и ми са фестивалом, све се мењало. Ако гледам само са фотографске стране мењало се од аналогне то дигиталне фотографије, али мењао се и фестивал. Од почетка је он растао све више и више и мислим да је из године у годину све бољи и бољи”.

Изложбу је отворила Катарина Доганџић Мићуновић кустос Народног музеја истакавши да само један  добар, прави позоришни фотограф какав је Радован Баја Вујовић успева да овековечи оне тренутке које је тешко приметити, које чак и они напажљивији гледаоци у тами позоришне сале некако испусте.

“На неки начин Бајин посао, посао позоришног фотографа ме подсети на оне сада у моди форензичке серије, када форензичари пронађи сасвим случајно неку фотографију која их одведе до трага и до разрешења случаја. То један посао који захтева изузетно високу концентрацију, изузетно упућеност у представу, све њене елементе, али оно што је повезује са форензиком је тај изненађујући ефекат. Не може свако да буде добар позоришни фотограф, не може свако да буде врхунски фотограф. Мислим да је срећа ужичког позоришта што Баја већ годинама, а ово је већ 28 година, прати овај фестивал.”

28. Југословенски позоришни фестивал у Ужицу отворила је представа “Деца” Народног позоришта из Београда , по стиховима истоименог романа Милене Марковић прошлогодишње добитнице “Нинове награде” за роман године, у режији и на музику Ирене Поповић. Ужичка публика ово остварење оценила је са 4,35.

Друге фестивалске вечери наступиће Југословенско драмско позориште извешће са представом “Едип” у режији Вита Тауфера.