Obeležena 83. godišnjica od herojske odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine
15/04/2024

Obeležena 83. godišnjica od herojske odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine

“Bitka za Užice 15.aprila 1941. godine predstavlja jedan od najsvetlijih dana u istoriji našeg grada, a Užice jedan od retkih gradova u porobljenoj Evropi koje je pružilo snažan otpor fašističkom agresoru”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, povodom obeležavanja 83. godišnjice od herojske odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine. Gradonačelnica je položila venac na spomenik palim borcima na Sarića Osoju i podsetila na herojski čin onih koji su tog jutra branili Užice.

“Upravo na ovom mestu gde se sada nalazimo pre 83 godine, pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije prilikom ulaska u Užice naišli na iznenađujuće jak otpor.

Milivoje Zečević, narednik Jugoslovenske vojske, hrabro je skočio na nemački tenk, ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Na mestu svog herojskog podviga je i sahranjen. Pored njega, prema raspoloživim podacima u borbama za odbranu Užica tog jutra, pogunulo je 118 osoba.

Njima dugujemo večno sećanje i poštovanje. Zato smo danas ovde,  da se poklonimo njihovim senima i pokažemo da cenimo njihovu hrabrost i požrtvovanost, jer svoje heroje Užice ne zaboravlja”, poručila je gradonačelnica.

Prema rečima Milića Vukića predsednika SUBNOR-a Užice, ta organizacija baštini i čuva tradiciju svih oslobodilačkih ratova Srbije i u tome ima punu podršku grada i Narodnog muzeja.

“Sloboda se u ovoj zemlji uvek visoko cenila i skupo plaćala, Užice se uvek ponosilo svojim junacima i čuvalo uspomenu na njihovu žrtvu. Ovde na Sarića Osoju pre tačno 83 godine, brzo i spontano organizovan je jedan od najžešćih otpora nemačkom okupatoru u tadašnjoj velikoj zemlji i dok su se u nekim delovima Kraljevine Jugoslavije nemačke snage dočekivale kao oslobodioci, ili im je pružen neznatan otpor, Užičani su položili 118 života za slobodu svoga grada. Ponosni smo na herojsku odbranu Užičana u aprilskom ratu, nastavljenu formiranjem Užičke republike i kasnije bitkom na Kadinjači”, naglasio je Vukić.

Kao i prethodnih godina sveštenici užičke crkve služili su parastos poginulima, a  vence su pored predstavnika grada i SUBNOR-a položile delegacije Gradske opštine Sevojno, MZ Carina, Vojske Srbije, Gradski odbor potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” 1912-1920, Udruženja ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije.