У петак коначна одлука о преносу власништва над Аеродромом "Поникве" на Републику
17/09/2019

У петак коначна одлука о преносу власништва над Аеродромом “Поникве” на Републику

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је са својим сарадницима био данас на аеродрому Поникве где су недавно завршени радови на изградњи дела ограде, чија је укупна вредност око 15,5 милиона динара: “Изграђена је ограда у дужини од 3 735 метара од укупно 8 930 метара колико треба да се уради да би се завршетком ограде и уз још неке додатне радове Аеродром ставио потпуну у цивилну функцију”, навео је овом приликом градоначелник.

Изграђена је ограда у дужини од 3 735 метара од укупно 8 930 метара колико треба да се изгради

“Овом приликом се захваљујем Влади Републике Србије на улагању од више милиона евра у досадашње инфраструктурне радове на аеродрому Поникве, а посебно председнику Србије Александру Вучићу јер је на његову иницијативу Ужице пре две године добило новац за изградњу пристанишне зграде на аеродрому”, рекао је градоначелник Петквић и додао: “Осим пристанишне зграде финансирано је 42% радова на изградњи ограде. Сада је неопходно завршити још 800 метара писте и урадити светлосну сигнализацију на аеродрому. У некој од наредних фаза потребно је реконструисати водовод којим се напаја аеродром и пристанишна зграда, затим завршити послове везане за противпожарну заштиту. Процена је да нам је за све ове радове потребно негде око 5 милиона евра, како би се аеродром ставио у пуну финкцију.”

Петковић: “Потребно још око 5 милиона евра за завршетак радова на аеродрому”

“Градско руководство је дошло до идеје да замолимо Владу Републике Србије да вратимо власништво над Аеродромом Поникве Републици, која је то и прихватила. У Европи нема града који је у стању да сам управља аеродромом, јер је то један веома стручан и захтеван посао, који захтева стручно особље за то, а Град нема такав кадар, нити новац да их плати. На примеру Аеродрома Ниш се показало да је добро што је прешао у власништво Републике.” истакао је Петковић.

Унутрашњост пристанишне зграде чију реконструкцију је финансирала Република

“Председниик Вучић и потпреседница Владе Зорана Михајловић су најавили Аеродром Поникве као једну од првих будућих великих инвестиција. Нама није само проблем у 5 милиона евра него је проблем и у одржавању и функционисању самог аеродрома. На наредној седници Скупштине Града се надам да ћемо донети одлуку о преносу власништва над Аеродромом са Града на Републику и да ћемо почетком наредне године овде моћи да очекујемо велике инсвестиције финансиране од стране Републике. Аеродром последњих неколико година функционише за мале авионе, реално за две године можемо имати завршене све радове и аеродром у пуној функцији”, навео је градоначелник Петковић.

Пристанишна зграда

Славиша Димитријевић директор ЈП Аеродром Поникве је истакао да је аеродром тренутно намењен за слетање авиона генералне авијације односно приватних летова, али није оспособљен за јавни саобраћај.

“У току ове године смо имали око 200 домаћих и око 70 међународних летова, где су углавном били приватни авиони. За јавни саобраћај нам је потребно да испунимо додатне услове као и да набавимо потребну опрему да би то могло да фунционише несметано”, навео је Димитријевић.