Četiri nova zajednička izdanja Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske
06/10/2021

Četiri nova zajednička izdanja Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske

Promocija novih zajedničkih izdanja Istorijskog arhiva Užice i Arhiva Republike Srpske priređena je sinoć u Svečanoj sali Gradske kuće, u okviru obeležavanja Dana grada. “Mostovi na krivoj Drini” izdanje na srpskom i na engleskom jeziku, “Petar drugi Petrović Njegoš”, “Dr Stevan Moljević – izabrani tekstovi” i “Kralj Petar drugi Karađorđević”, izdanja su nastala kroz zajedničku saradnju dva arhiva koja traje gotovo 15 godina.

Bojan Stojnić direktor Arhiva Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Užicu i istakao je da saradnju dva arhiva ne može nazvati velikom već ogromnom.

“Mi smo u poslednje dve godine objavili četiri velike knjige sopstvenim snagama uz pomoć Gradske uprave Užice i grada Banja Luke. Iza toga stoji intelektualni trud predanih arhivista, istoričara, ljudi koji su posvećeni svom poslu iz dve arhivske institucije.”

Dušan Popović predsednik Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i urednik zajedničkih izdanja dodaje da se u Užicu oseća kao u svom gradu, i da je saradnja sa Istorijskim arhivom Užice na jednom veoma zavidnom nivou.

“Arhiv Republike Srpske bio je inicijator da se dva istorijska arhiva povežu zajedničkim projektima i naišli smo na izuzetan korektan i topao prijem, a plod dugogodišnje saradnje su ove četiri knjige, kojima se možemo ponositi jer su i kvalitetne i veoma značajne.

Željko Marković direktor Istorisjkog arhiva Užice podseća da je saradnja između ova dva arhiva pokrenuta 2006. godine, s tim da je vidljive oblike dobila 2015.

“Sve što radimo ima veze i daje smisao dokumentima koje su usvojile Vlade Republike Srbije i Republike Srpske, a to su Sporazum o specijalnim vezama i Povelja o jedinstvenom srpskom kulturnom području. Upravo ta dva dokumenta dala su nam povod da učvrstimo saradnju i kao njen rezultat imamo zajedničke knjige i izložbe. Pripremamo i nove sadržaje. Već imamo dogovor da naredne godine zajednički objavimo dve knjige, izdanje Momčila Vukovića Birčanina pod nazivom Nemanjići žene vladara koja dosad nije štampana u Srbiji, i knjigu dr Ilije Misailovića o zlatiborskom četničkom korpusu koji je bojevao i ovde u Srbiji u vreme drugog svetskog rata kao i spasavajući srpski živalj u Istočnoj Bosni”.

Marković dodaje i da su veoma zahvalni na podršci koju dobijaju od Ministarstva kulture kao i gradova Užica i Banja Luke.