77 godina od eksplozije u odeljenju Partizanske fabrike oružja i municije
23/11/2018

77 godina od eksplozije u odeljenju Partizanske fabrike oružja i municije

U znak sećanja na poginule radnike i civile u eksploziji u trezorima, u Partiznakoj fabrici oružja 22. novembra 1941. godine juče su položeni venci i cveće na spomenik i služen  je parastos tragično nastradalim Užičanima.

Prema podacima Narodnog muzeja u eksploziji je poginulo oko 120 lica, a poznato 111 imena od kojih 62 civila i 49 radnika Fabrike oružja.

Vence su pored porodica i rodbine poginulih položili predstavnici Grada Užica, boračkih organizacija, potomaka ratnika, društva istoričara, udruženja veterana i drugih.

Zamenik gradonačelnika Užica rekao je da se u Užicu 1941. godine dogodila najveća tragedija grada u 20. veku.
-Kao što verovatno nikada nećemo saznati uzrok tragedije tako nećemo saznati šta je moglo tih 120 Užičana da ostvari u budućnosti za svoj grad i svoju zemlju – rekao je Nešić na komemorativnom skupu u organizaciji Narodnog muzeja.

U trezorima se 22. novembra 1941. godine oko 15 časova dogodila strahovita eksplozija u poprečnom delu tunela koji je služio za smeštaj materijala. Eksplozija se lančano proširila u talasima i trajala do sutrašnjeg dana. Svi pokušaji spasavanja radnika i civila ostali su bezuspešni.

Strahovitu eksploziju, Užičanka Nadežda Nedeljković sa Dovarja, tada učenica drugog razreda osnovne škole, nikada neće zaboraviti, jer je u njoj izgubila rođenu sestru tada učenicu Učiteljske škole Dobrilu Tošić.

Ulaz u tunel je tada služio civilima kao sklonište u slučaju avionske uzbune i kobnog dana četiri sestre Tošića su se tu zatekle. Nažalost život petnaestogodišnje Dobrile kao i njenih nekoliko školskih drugova ugasio se u trenu.

„Trenutak koji nikada ne može da se zaboravi. Nalazila sam se na izlazu iz tunela kada me je eksplozija odbacila, dve sestre su imale isečene ruke, odmah su nas lekari previli. Posle dva dana raščišćavanja ruševina saznali smo da nam je sestra poginula” – priča Nadežda Nedeljković, penzionerka „Metaloprerade“ danas jedini preživeli svedok tragedije kakvu Užice do danas ne pamti..

Partizanska fabrika oružja je za dva meseca rada 1941. godine proizvela 2,7 miliona puščanih zrna, 90.000 pištoljske municije i 21.000 pušaka. Pored boraca užičkog partizanskog odreda fabrika je snabdevala partizanske jedinice u Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

U posleratnom periodu trezori su renovirani i otvoreni za posete 1961. godine od kad je ovde i stalna postavka Narodnog muzeja.

Izvor: infoera.rs