Za Dan pešačenja nova planinarska staza u Užicu
12/09/2018

Za Dan pešačenja nova planinarska staza u Užicu

U Užicu će se u subotu, 15. septembra, Dan pešačenja obeležiti kružnom šetnjom dugom 7,5 kilometara, a koja će krenuti od Velikog parka do Zabučja i nazad. Pokrovitelji republičke akcije su Planinarski savez Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dok su u Užicu to grad Užice, Planinarsko društvo Rujno i Vodičko udruženje Kapedunum.

„Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika.“ – rekla je Dunja Đenić, član Gradskog veća: „Važno je da ovim ukažemo na značaj kretanja u ovom vremenu kada ljudi, naročito mladi, sve manje bave fizičkim aktivnostima. Zdravim životom, a pešačenje je jedan od njegovih najvažnijih momenata, unapređujemo svoje zdravlje i radne sposobnosti.“

Predsednik i sekretar Planinarskog društva Rujno, Dejan Tomić i Ivan Obućina, rekli su da će je staza prilagođena za učesnike svih uzrasta:

„Krećemo od Velikog parka ka Malom Zabučju, zatim Velikim Zabučjem do Orlovca gde je najviši vrh 732 metra. Zatim se spuštamo do dva vidikovca od kojih je jedan uređen, vidikovac Orlovac i on se nalazi na 724 metra. Posle vidikovaca, kružno ćemo se vratiti u grad, preko Partizanskog spomenika do Velikog parka. Očekivano vreme povratka u grad je oko 15 časova.“ – objasnio je licencirani planinarski vodič Ivan Obućina.

Osim Planinarskog društva Rujno i Vodičkog udruženja Kapedunum, Dan pešačenja će obeležiti i Planinarski klub Era kao i Planinarsko društvo Zlatibor.

Planinarski klub Era organizuje akciju pešačenja posvećenu svim građanima bez obzira na godine pod nazivom „Pešačenje i planinarenje“. U okviru ove akcije PK Era organizuje pešačenje na lokalitetu sela Zlakuse i Potpeće. Skup svih zainteresovanih je u selu Zlakusa, ispred Etno parka „Terzića avlija“. Planiran početak pešačenja je ujutru u 9 časova, a pešačiće se stazom dugom 10 km koja je laka i prilagođena svim uzrastima.

Staza vodi preko Brežđe-Jocovo brdo-Vršeljak-Markovići-Drežnička Gradina-zaboj-Tešići-Karadžina stena-Šunjevarići-polazna tačka.

Planinarsko društvo Zlatibor svoju akciju organizuje takođe u sklopu obeležavanja 15. septembra, Dana pešačenja. Njihova šetnja kreće u 9 časova sa platoa ispred Gradske kuće preko Velikog parka, Malog i Velikog Zabučja do Partizanskog spomenika. Dalje se nastavlja ka Bioktošu (krst), Drenovcu, Adi i vraća se u Veliki park.