Užička OŠ "Slobodan Sekulić" dobitnik Svetosavske nagrade
01/02/2019

Užička OŠ „Slobodan Sekulić“ dobitnik Svetosavske nagrade

OŠ,,Slobodan Sekulić“ iz Užica ovogodišnji je dobitnik prestižne Svetosavske nagrade, dodeljene od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Od 44 osnovne škole na području Školske uprave ova škola je jedina koja je prilikom spoljašnjeg vrednovanja ocenjena najvišom ocenom za sveukupan kvalitet rada. U ustanovi se posebna pažnja posvećuje obezbeđivanju uslova za kvalitetno obrazovanje i vaspitanje za svu decu. U lokalnoj zajednici ističe se manifestacijama koje organizuje, kao i velikim brojem projekata, regionalnih i nacionalnih, koji unapređuju obrazovno vaspitni rad. Među prvima u Srbiji, 2002.godine uključuje se u obuku za Školsko razvojno planiranje. Osim razvijanja kompetencija nastavnika, radilo se i na jačanju materijalnih kapaciteta. Realizacijom projektnih aktivnosti, obezbeđena su sredstva za podsticanje mera  energetske efikasnosti od strane nadležne Republičke agencije. Sve to je doprinelo unapređenju celokupnog života i rada škole.

„Kroz realizaciju brojnih projekata, negovali smo saradnju sa drugim školama i institucijama u državi, a i šire.“ – rekao je direktor OŠ „Slobodan Sekulić“, Rafajlo Jelisavčić i dodao: „Naše učešće u nekoliko strateških projekata koji su za cilj imali unapređenje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja  bilo je polazna tačka promena sopstvene paradigme. Jedna smo od devet škola u projektu ,,Razvoj funkcionalnog modela inkluzivnog obrazovanja“. Postali smo škola dobre prakse. Učešćem u projektu,,Razvionica“ postali smo jedna od 40 škola u Republici Srbiji koje su danas model škola-vežbaonica.“

„U projektu ,,Prepoznaj, promoviši, proširi“, svrstani smo u deset najuspešnijih škola u Srbiji. Kroz nastavak nekoliko godina unazad organizujemo studijske posete drugih škola (iz Čačka, Pirota, Kraljeva, Požege, Čajetine…).  Procesima horizontalne razmene pomagali smo drugima. Kao najveći kvalitet Škole ističe se dodatna pedagoška vrednost, zahvaljujući kojoj smo se i našli u publikaciji ,, 3P- Priče o uspešnim školama“. Unapređenju obrazovno-vaspitnog rada u školama  Zlatiborskog okruga, a i šire, doprinosi osam nastavnika naše škole, koji su savetnici, spoljnji saradnici. I danas smo otvoreni za saradnju, kritički pratimo inovacije, iskustva i primere dobre prakse nesebično delimo sa ostalim školama.“ -rekao je Jelisavčić.

„Nagrada  je plod rada svih koji su pod ovim imenom stvarali više od 42 godine. Tranzicija i pad broja učenika zahtevali su od nas trezvenost, pa ako hoćete i hrabrost da menjamo sopstvenu paradigmu. Danas škola predstavlja dobar primer kako se sve prilike za razvoj koriste mudro i ozbiljno. Verujem da se ovaj proces promena ne može zaustaviti ukoliko se nastavi sa ulaganjem u znanje, jer ono se uvek isplati. Na kraju, zajednički, timski rad učinio nas je konkurentnijim, prepoznatljivijim u lokalnoj, pa i u široj zajednici.“, naveo je direktor jelisavčić.