Svečani prijem za učesnike ovogodišnjeg festivala "Licidersko srce"
15/08/2019

Svečani prijem za učesnike ovogodišnjeg festivala „Licidersko srce“

Za učesnike 11. Međunarodnog dečijeg festivala „Licidersko srce“ danas je priređen prijem u Svečanoj sali grada Užica. Festival počinje danas u Užicu i trajaće pet dana, u Užicu, na Zlatiboru i u Andrić gradu u Višegradu.

 

Poželevši dobrodošlicu gostima, gradonačelnik Tihomir Petković je izrazio nadu da će svi učesnici doživati lepe i nezaboravne uspomene iz Užica:

„Licidersko srce, po kojem ovaj festival nosi ime, starinski je kolač koji simboliše darivanje i ljubav. Grad Užice je uvek podržavao programe koji spajaju ljude, posebno mlade i pružaju im šansu da se upoznaju sa istorijom, kulturnim nasleđem i tradicijom drugih naroda. Želim da u ovim festivalskim danima upoznate Užice i naš kraj, obiđete turističke lokalitete i  uverite se u gostoprimstvo Užičana.“ – rekao je Petković i poručio učesnicima da na najlepši mogući način predstave folklorno nasleđe svojih zemalja.

Učesnicima je dobrodošlicu uputila i potpredsednica Udruženja građana „Era“, organizatora festivala, Ivana Cvetković zahvalivši se istovremeno Gradu Užicu na dragocenoj pomoći i podršci u organizaciji:

„Jedva čekamo da upoznamo vas i vašu kulturu kako na sceni, tako i van nje. Iskreno se nadamo da ćete uživati na našem festivalu, da ćete sklopiti brojna prijateljstva i da ćete odavde poneti nezaboravne trenutke, ne samo iz Užica, već i sa Zlatibora i iz Višegrada, Andrić grada. Veoma nam je drago što ste deo „Liciderskog srca“.

Predstavnici folklornih ansambala razmenili su poklone sa gradonačelnikom, a zatim su posetili izložbu narodnih nošnji u Jokanovića kući koja će biti otvorena svih pet dana trajanja festivala.

Svečani defile dečijih folklornih ansambala počeće u 19 časova, a zatim sledi otvaranje festivala na Trgu partizana u 20 časova. U okviru 11. Međunarodnog dečijeg festivala folklora „Licidersko srce“ nastupiće dečiji ansambli iz Nemačke, Indije, Češke, Moldavije, Belorusije, Ukrajine, NR Kine, Tajvana, Gruzije i Republike Srpske, kao i dečiji ansambli iz Srbije, „Ere“, KUD „Sevojno“ i KUD „Prvi partizan“ iz Užica, zatim ansambli iz Bačke Topole, Ćuprije, Leposavića, Ali Bunara i Kosjerića.