Škole u Užicu proslavile Savindan
28/01/2019

Škole u Užicu proslavile Savindan

Škole širom Srbije, pa tako i one u Užicu, juče su obeležile školsku slavu Svetog Savu, u čast prvog srpskog arhiepiskopa, tvorca zakonodavstva i prosvetitelja.

Rastko Nemanjić je rođen 1175. godine i bio je najmlađi sin srpskog župana Stefana Nemanje, a kao dosta mlad se zamonašio u ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori i dobio monaško ime Sava. Umro je 27. januara 1236. u Trnovu u Bugarskoj pri povratku sa hodočašća u Jerusalim.

U Nikeji je 1219. od vizantijskog cara Teodora izdejstvovao autokefalnost srpske crkve i srpsku arhiepiskopiju.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković prisustvovao je priredbama u Predškolskoj ustanovi i Tehničkoj školi, u kojoj je zajedno sa direktorom preduzeća Prvi partizan svečano otvorio i novi računarski kabinet koji su zajednički opremili Grad Užice i ovo preduzeće.

„Prvi partizan“ je obezbedio 10 desktop računara u vrednosti oko 700 000 dinara, a Grad Užice je rekonstruisao celokupan prostor novog računarskog kabineta.

„Raduje nas što smo bili u mogućnosti da opremimo ovaj računarski kabinet i na taj način doprinesemo da učenici Tehničke škole praktično primene teorijska znanja vezana za informacione tehnologije, Još važnije je što će se na taj način podstaći njihova zainteresovanost za oblast bez koje se danas ne može zamisliti uspešno poslovanje. Neko je rekao da je pravo obrazovanje podsticanje sposobnosti da se bude zainteresovan za nešto. Verujemo da su to nešto danas informacione tehnologije i biće nam drago ako ovaj kabinet bude u funkciji osposobljavanja kvalitetnih kadrova na koje će u budućnosti moći da računa, između ostalih, i Prvi partizan.“-rekao je ovom prilikom gradonačelnik Petković.

„Jedna od mudrih misli Svetog Save je bila: „Nećemo nikoga sa vrata naših prazna da otpuštamo“.  U ime toga, profesori dajte sve od sebe da prenesete neophodna teorijska i praktična zananja učenicima. A vi mladi se potrudite da ta znanja usvojite, primenite i nadograđujete konstantno. Lepa stvar u vezi sa učenjem je to da niko ne može da vam ga oduzme i da učiti znači biti čovek.“ -naveo je Petković.