Raspisani konkursi za subvencije u poljoprivredi
09/05/2017

Raspisani konkursi za subvencije u poljoprivredi

Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika i predsednik Saveta za poljoprivredu predstavio je danas konkurse za subvencije u poljoprivredi. Konkursi koji su raspisani na osnovu Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, sadrže sedam oglasa koji se odnose na subvencije grada poljoprivrednim proizvođačima za nabavku steonih junica, krava i teladi simentalske rase, za umatičena grla ovnova, ovaca, jagnjadi, jarčeva, koza i jaradi, zatim za nabavku određenog broja sistema za mužu (muzilica), za organsku proizvodnju, za opremu za plasteničku proizvodnju, za sisteme za zalivanje i mreža za protivgradnu zaštitu, kao i za poljoprivrednu mehanizaciju.

Grad Užice je u budžetu za oblast poljoprivrede opredelio 25 miliona dinara, a prema interesovanjima poljoprivrednika, očekivanje je da će se polovina tih sredstava utrošiti za ove subvencije. Nešić je naveo da je ove godine program subvencionisanja komplementaran sa programom Ministarstva u smislu da se na području grada subvencioniše ono što nije obuhvaćeno na nivou republike. Time su užičkim poljoprivrednicima otvorene veće mogućnosti da realizuju svoje planove i ostvare željenu subvenciju. Ove godine, novina je i to što se sredstva mogu dobiti po više osnova.

„Za razliku od prethodnih godina, ove godine poljoprivrednici će moći da konkurišu na više konkursa i da na njima dobiju sredstva. Dok je do sada, jedan osnov isključivao ostale, ove godine moći će ravnopravno da konkurišu na više raspisanih konkursa. Jedini limit je 250.000 dinara što je maksimalni iznos koji jedan poljoprivrednik može dobiti od Grada u tekućoj godini.

Naš cilj je da pomognemo male proizvođače, ljude kojima je to izvor egzistencije i celokupna naša strategija usmerena je u tom pravcu. Želimo da stvorimo što povoljniju klimu u kojoj će oni raditi i živeti od svog rada.“ – rekao je zamenik gradonačelnika i najavio da će u letnjim mesecima biti raspisani i konkursi za nabavku sadnog materijala, polovnu mehanizaciju i živinarstvo.

Sredstva će se odobravati po redosledu podnošenja potpunih zahteva, a konkurs će biti otvoren do utroška planiranih sredstava. Prijem zahteva će početi 15.05.2017. godine u kancelariji broj 28 u Gradskoj upravi Užice. Za dodatne informacije obratiti se na telefon 031/590-163.

Grad Užice je obezbedio besplatan prevoz za posetu Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu u sredu, 17. maja i Nešić je pozvao sve zainteresovane poljoprivrednike da se prijave gradskoj Službi za poljoprivredu.