Plan vraća sjaj i nove sadržaje užičkom Starom gradu
25/12/2018

Plan vraća sjaj i nove sadržaje užičkom Starom gradu

Danas je u Gradskoj kući održana javna rasprava u vezi izrade Plana detaljne regulacije „Stari grad“. Pored predstavnika Grada Užica, obrađivača i nosioca izrade Plana, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, javnih preduzeća, u radu je učestvovao i veliki broj građana i potencijalnih investitora.

Cilj sastanka bilo je kreiranje realnijih i kvalitetnijih planskih rešenja kroz prepoznavanje potreba investitora, namena i kapaciteta, kroz infrastrukturno opremanje i kroz kvalitetnije informacije o potrebnim uslovima organizacija i preduzeća koja izdaju uslove. Izradu plana „Stari grad“ finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, preko programa EU PRO.

Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić je, govoreći o značaju Starog grada, naveo da je Tvrđava sedam vekova tu i da predstavlja simbol Užica:

„U tih sedam vekova, ona je menjala svoj izgled, svoje gospodare, namenu, ali ono što je konstanta jeste da Stari grad postoji tu, uz Užice, sa Užicem i postoji zbog Užica. Emocija koja postoji između Starog grada i Užica preživela je sve ono što se izdogađalo u proteklim vekovima, čak i ono kada su velike sile u devetnaestom veku odlučile da miniraju Tvrđavu.

I eto, pre dve godine, pokrenuli smo aktivnosti da tom istorijskom i kulturnom spomeniku vratimo staru vrednost. Sada je to sve dobilo čvrstu formu, u tim smo uključili najeminentnije srpske stručnjake u ovim oblastima. I rezultati su sve vidljiviji, pa su ih ljudi iz EU PRO prepoznali i uz, finansijsku pomoć, obezbedili i tehničku podršku.“