Otvorena nova zgrada Prekršajnog i Privrednog suda
16/06/2017

Otvorena nova zgrada Prekršajnog i Privrednog suda

Užice, 16. jun: Danas je ministar pravde Nela Kuburović, svečano otvorila novu zgradu Prekršajnog i Privrednog suda u Užicu. U Sudu će na prvom i drugom spratu biti smešten Prekršajni sud, dok će Privredni biti na trećem i četvrtom. Objekat će biti neto površine 2.800 m2, a bruto preko 3.200 m2, gde će Prekršajni sud i odeljenje Prekršajnog suda imati 12, a Privredni sedam novih sudnica. U suterenu zgrade nalaziće se sudnica za noćno privođenje, a po spratovima biće raspoređeni kabineti za sudije i kancelarije za zaposlene, pisarnice, arhive, sudske izvršitelje, računovodstvo.

Ministarka Kuburović navela je da je ovo treća podignuta zgrada u Srbiji i da su na nju posebno ponosni jer je najveća zgrada suda po površini izgrađena u poslednjih dvadeset godina:

„Sredstva u iznosu od 215 miliona dinara, i to za samu izgradnju objekta 192 miliona dinara, a ostatak za troškove izrade projekta, rušenje stare zgrade, opremanje zgrade i nov nameštaj obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije. Ministarstvo pravde je angažovano na unapređenju uslova za rad prekršajnih sudova jer oni nisu imali adekvatne uslove za svoj rad otkad su uvedeni u sistem sudova. To su, inače, sudovi koji najviše pune republički budžet i zahvaljujući njima u prošloj godini u budžet je uplaćeno oko 4,6 milijardi dinara od čega je užički prekršajni sud uplatio oko 110 miliona.“ -rekla je ministarka i dodala da je i užički privredni sud jedan od efikasnijih u zemlji, te da očekuje da će sada, sa radom u boljim uslovima, nastaviti se sa ovom tendencijom i rezultatima.

Zahvalnost su uputili predsednici Privrednog i Prekršajnog suda, a gradonačelnik Užica je, pored ministarki Kuburović, zahvalnost uputio i njenom prethodniku, bivšem ministru pravde Nikoli Selakoviću i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću koji sve ove godine daju podršku Užicu:

„Završetak ove investicije značajno poboljšava rad dva važna suda za Užice i Srbiju. Vlada je uložila oko dva miliona evra u Užice, a mi smo, kao grad, skromno učestvovali sa 1,5 milion dinara u parterno uređenje i rasvetu kako bismo ovaj prelepi objekat dodatno ukrasili. Ovaj projekat pojačava značaj Užica kao regionalnog centra. Posebno se zahvaljujem Vladi koja i ove godine nastavlja da ulaže u Užice i to oko 10 miliona evra čime završavamo Studentski dom, Prvu fazu rekonstrukcije fabrike vode, idemo na proširenje tela Deponije Duboko.“