Kec bar u novom ruhu do kraja jula
21/06/2019

Kec bar u novom ruhu do kraja jula

Volonterska akcija čišćenja platoa pored Narodne biblioteke organizovana je danas u saradnji Grada Užica i JKP „Bioktoš“, u sklopu priprema  za početak radova na uređenju prostorne celine „Kec bara, koji će se realizovati uz finansijsku podršku kompanije Unilever Beograd u okviru velike akcije „CIF čisti Srbiju“.

Užice je u aprilu 2019. godine konkurisao sa predlogom za uređenje „Kec bara“ – platoa sa parkom pored Narodne biblioteke, u okviru društveno-odgovorne akcije „CIF čisti Srbiju“ kompanije Unilever. Pomenuta inicijativa namenjena je čišćenju i ulepšavanju lokacija u gradovima širom Srbije, odnosno prometnih javnih prostora i objekata od kulturno-istorijskog značaja, u cilju sprečavanja njihovog dodatnog propadanja, podizanja svesti o značaju higijenskih navika i održavanja zajedničkog okruženja čistim.

Žiri akcije je u prvoj fazi ocene dostavljenih projekata odabrao pet najinteresantnijih lokacija koje su se našle u užem izboru, a odabir tri pobednička grada obavljen je putem onlajn glasanja u kom je Užice zauzelo prvo mesto sa više od 25.000 glasova i time steklo mogućnost za uređenje kandidovanog prostora. Na ovaj način grad je dobio sredstva za sanaciju popularnog bara na otvorenom u neposrednoj kompozicionoj vezi sa gradskim trgom, koji je decenijama predstavljao mesto okupljanja užičkih boema i kreativne omladine i generisao alternativne sadržaje značajne za razvoj urbanog identiteta.

Radovi ukupne vrednosti oko milion dinara obuhvatiće popločavanje dela partera ka ulici Ljube Stojanovića, peskarenje fasadnih i kamenih površina, zamenu urbanog mobilijara i ozelenjavanje parka, kako bi se osobenost ovog ambijenta oživela u duhu savremenog vremena.