Grad za subvencionisanje mera agrarne politike izdvojio 27,5 miliona dinara
30/05/2018

Grad za subvencionisanje mera agrarne politike izdvojio 27,5 miliona dinara

Grad Užice je ove godine opredelio 27,5 miliona dinara za subvencionisanje mera agrarne politike i kako je najavila Sanja Janković, član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, konkurs će biti raspisan 11. juna. Konkurs će biti otvoren do utroška sredstava, a užički poljoprivrednici moći će da konkurišu za sredstva iz oblasti stočarstva, voćarstva, nabavke mehanizacije, organske proizvodnje i održivog korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu Sanja Janković

Jankovićeva je navela da je ove godine izdvojeno 3,5 miliona dinara više nego lani i subvencije mogu biti u ukupnom iznosu do 250 hiljada dinara jer poljoprivrednici mogu da konkurišu za više mera iz različitih oblasti.

„U oblasti stočarstva biće subvencionisana nabavka steonih junica, teladi i jagnjadi, a maksimalan povraćaj sredstava je 250 hiljada dinara“ – rekla je Jankovićeva i dodala da za ovu meru grada mogu konkurisati poljoprivrednici koji imaju do 19 grla stoke.

Oni koji imaju veći broj grla, moraće da se obrate Ministarstvu poljoprivrede. I ove godine će biti nastavljena saradnja sa Fondacijom Ana i Vlade Divac koja je prošle godine rezultirala subvencijama usmerenim na razvoj ovčarstva i kozarstva.

Najveća zainteresovanost poljoprivrednika kod mera za voćarstvo je nabavka sistema za navodnjavanje, mreža za zasene i sadni materijal za koje je maksimalan povraćaj sredstava do 100 hiljada. Do 100 hiljada povraćaj je i za nabavku mehanizacije.

„Želimo da se više ljudi bavi organskom proizvodnjom, tako da ćemo i ove godine subvencionisati prelazak sa obične na organsku, kao i dobijanje sertifikata do 50 hiljada dinara“, rekla je Jankovićeva.

Nova agrarana mera koja će biti subvencionisana je održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta, kalcifikacija i upotreba kreča, a maksimalan povraćaj sredstava je 25 hiljada dinara.