Auto-put "Miloš Veliki" pušten u saobraćaj
19/08/2019

Auto-put „Miloš Veliki“ pušten u saobraćaj

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovala je juče, zajedno sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, otvaranju auto-puta „Miloš Veliki“ na deonici od Obrenovca do Ljiga.

Ljig, 18. avgusta 2019.- Sleva nadesno: Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, lider crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na svečanom otvaranju autoputa „Miloš veliki“.

Vučić je nakon dolaska na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu „Miloš Veliki“, gde mu je simbolično uručena naplatna kartica sa brojem 001, poručio da je novi auto-put na ponos cele Srbije i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda. On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su na otvaranje auto-puta „Miloš Veliki“ doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.

„Ovo što radimo, radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje“, ponovio je predsednik i napomenuo da će u naredna četiri meseca postojati „čep“ na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18. decembra, pre Svetog Nikole, otvoriti put do Surčina. On je rekao da je video petlju koja se gradi i da ćemo na tom putu imati i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare, i objasnio da će to suštinski biti auto-put Beograd–Čačak. Predsednik Srbije je najavio i izgradnju Šumadijskog auto-puta, koji će nositi ime „Vožd Karađorđe“ i povezati severnu i centralnu Šumadiju.

Vučić je ponovio da je ponosan na to što novi auto-put nosi naziv po Milošu Obrenoviću, koji je, kako je istakao, uradio mnogo za našu zemlju – ostavio slobodnu Srbiju, prvi Ustav, škole, muzeje. On je podsetio na to da je Miloš Obrenović nakon propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav – Sretenjski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je škole, muzeje i slično.

Govoreći o novom auto-putu, predsednik je rekao da je zadovoljan i zahvalan ljudima koji su radili na tome da taj put doživi finalizaciju – Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvu finansija, kao i celoj Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić. On je istakao da je izgradnja puteva tek početak i najavio da će 15. oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do Gradine. To je veliki deo, važan za istok Srbije i tranzit, za privlačenje Turaka, Bugara i svih ostalih iz sveta da idu tim putem. Borimo se sa Rumunima i Bugarima za turiste i putnike, ukazao je Vučić.

Predsednik je podsetio na to da je danas sa kineskim investitorima održan dobar sastanak i da je potpisan Ugovor za izgradnju deonice Novi Beograd–Surčin, koji će prolaziti pored Nacionalnog stadiona i čija izgradnja počinje sledeće godine. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sledeće nedelje, kako je naveo, počinje izgradnja auto-puta prema Bosni i Hercegovini, koji će raditi turske kompanije, a do kraja septembra očekuje se početak radova na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11.

Do marta sledeće godine biće završen put Batočina–Kragujevac, čime će Kragujevac biti spojen sa auto-putem „Miloš Veliki“, rekao je Vučić i dodao da ostaje izgradnja auto-puta Beograd–Zrenjanin, za šta su kineske kompanije pokazale interesovanje.

Zatim ćemo raditi Fruškogorski koridor sa mostom preko Kovina, kao i put od Rume do Šapca i od Šapca do Loznice, put od Slovca do Valjeva, odnosno Lajkovca, ali i auto-put Požarevac–Gradište, a zatim i brzu saobraćajnicu od Gradišta ka Golupcu i Donjem Milanovacu, precizirao je on.

Potom nam ostaje najteža i jedna od najvažnijih deonica koja svima znači, prema Crnoj Gori, napomenuo je Vučić.

Predsednik Srbije i potpredsednica Vlade su pre puštanja u saobraćaj deonice od Obrenovca do Ljiga razgovarali sa predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu i radnicima na terenu, kao i sa lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Oni su prisustvovali predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim auto-putem, degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih auto-putem „Miloš Veliki“, a posetili su i Operativni centar za upravljanje saobraćajem, koji se nalazi kod Ljiga.

Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Obrenovca do Ljiga od izuzetne je važnosti jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali i značajno približiti zapadnu Srbiju i Beograd. Puštanjem u saobraćaj ove deonice, koja vodi do Čačka, očekuje se veliko rasterećenje saobraćaja na Ibarskoj magistrali, čime bi se i na tom državnom putu značajno poboljšala bezbednost učesnika u saobraćaju.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac–Ub dužine 26,23 kilometra, Ub–Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 kilometra morao sanirati, i Lajkovac–Ljig dužine 23,98 kilometara. Sa deonicom Ljig–Preljina u saobraćajnoj funkciji biće 103,06 kilometara auto-puta E-763 Beograd–Južni Jadran.

Do kraja ove godine treba da bude završena deonica Surčin– Obrenovac, a izgradnjom veze Surčina sa Novim Beogradom, kao i izgradnjom deonica Preljina–Požega–Boljare, biće kompletiran ceo Koridor 11 kroz Srbiju.

Deonica Obrenovac–Ljig je projektovana za brzine od 130 kilometara na sat, širine je 28,4 metara sa brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak više od 580 metara, a na njoj je, u cilju bezbednosti, postavljeno i približno 200 kilometara zaštitne ograde.

Izvor: Vlada Republike Srbije