Završen V Međunarodni festival prirode i tradicije
26/08/2019

Završen V Međunarodni festival prirode i tradicije

Posle šest festivalskih dana, veličanstvenim koncertom Jelene Tomašević spuštena je zavesa na V Međunarodnom festivalu prirode i tradicije „Žestival”.

U nedelju, poslednjeg dana Festivala, više od 100 proizvođača rakije i tradicionalnih domaćih proizvoda iz Srbije, Crne Gore i BIH izlagalo je svoje proizvode na Gradskom trgu. Tu su pored već tradicionalnih voćnih rakija, bili proizvodi poput zlakuške grnčarije, ajvari, džemovi, mesne prerađevine, poljoprivredna mehanizacija, mašine za preradu voća i povrća, ali i liciderska srca, med…

Nagrađeni na V Međunarodnom festivalu prirode i tradicije “Žestival 2019”

Žiri je ove godine ocenio 131 uzorak rakije u kategoriji poljoprivredno gazdinstvo i destilerije.

Nagradu „Radoslav Rade Paunović“ za najbolju rakiju „Žestivala“ u kategoriji poljoprivredna gazdinstva, stručni žiri je dodelio Jovani Novaković iz Čačka, a u kategoriji destilerije, porodičnom preduzeću „Tim“ d.o.o. iz Bajine Bašte.

Osim glavnih nagrada, na završnom danu Međunarodnog festivala prirode i tradicije „Žestival“ u Užicu, tročlani stručni žiri, u sastavu dr Ninoslav Nikićević, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dr Veroljub Urošević i dr Branko Popović, naučni saradnik, rukovodilac odeljenja za tehnologiju prerade voća u Institutu za voćarstvo u Čačku, dodelio je i nagradu Šampion u grupi šljiva SZR „Minićeva kuća rakije“ Donja Trepča, dok je Šampion u grupi dunja „Tim“ Bajina Bašta kao i u grupi jabuka i kajsija. Nagrada Šampion u grupi krušaka pripala je destileriji „Hubert 1924“ Banatsko Veliko Selo, dok je u grupi specijalnih rakija nagrada dodeljena „BB Klekovača“, a u grupi likera ZR „Voćne rakije Plazinić“ Premeće, Čačak.

Proglašenju pobednika „Žestivala“ prisustvovali su državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović, predstavnici ambasada Rusije i Kazakstana u Beogradu i brojni predstavnici političkog i javnog života grada Užica i Zlatiborskog upravnog okruga.

Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ističući da mu je drago da je ponovo na užičkom festivalu rakije koji sve više raste i razvija se, između ostalog je rekao:

“Ono što je naš cilj, što je politika Vlade Republike Srbije, jeste stavarnje dodate vrednosti, izgradnja prerađivačkih kapaciteta i to pre svega na malim gazdinstvima gde se proizvodi stvaraju po savremenim tehnologijama, ali po recepturama naših predaka”. Stanojević je podsetio da je Ministarstvo ove godine predvidelo za male proizvođače preko 200 milina dinara za nabavku najsavremenije opreme za izgradnju prerađivačkih kapaciteta u sektoru prerade voća, povrća, mesa i mleka.

Gradonačelnik Užica i predsednik Saveta festivala, Tihomir Petković je istakao da je “Žestival” jedinstvena privredno turistička manifestacija koja iz godine u godinu prerasta u događaj koji, osim što promoviše autentične proizvode čija je proizvodnja bazirana na tradiciji i starim recepturama, on svojim višednevnim kulturnim događajima privlači sve veći broj posetilaca.

Bomesko veče- događaj koji se već treću godinu zaredom održava u sklopu Festivala

“Cilj nam je da motivišemo ljude da se vraćaju prirodi, autohtonim sortama i proizvodnji koja je bazirana na njima, ali uz primenu savremene tehnologije i sa ciljem da krajnji proizvod bude visokokvalitetan. Grad Užice u tom smislu i sa tom namerom, poslednjih godina izdvaja sve više novca za podsticaje poljoprivrednicima u našem gradu i poljoprivredi kao jednoj od ključnih privrednih grana. Svesni smo da samo delimično koristimo prirodne resurse. Želimo to da promenimo i razvijamo proizvodnju koja svojim kvalitetom može da bude konkurentna na najzahtevnijim tržištima” istakao je Petković.

Ovom prilikom, učesnike i posetioce „Žestivala“ kojih je bilo iz cele Srbije, ali i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, pozdravio je u ime organizatora Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada Užica i predsednik Organizacionog odbora Festivala. Osim što je ukazao na značaj festivala za razvoj užičkog turizma, Mitrović je istakao:

“Danas na „Žestivalu“ izlažu male porodične firme spremne da na tržištu pokažu svoje proizvode i da svoje porodice izdržavaju od svog rada. Veliki je uspeh i što smo samo posle pet godina uspeli da privučemo pažnju ne samo osrednjih proizvođača iz Srbije, već i iz BiH, Republike Srpske i Crne Gore” rekao je Mitrović.

Najveća komplet lepinja na svetu koju je spremio čuveni užički pekar Šuljaga

Nakon dodele nagrada na Trgu je posetiocima omogućeno da vide i probaju deo najveće komplet lepinje na svetu koju je spremio čuveni užički pekar Šuljaga, a posle toga je usledio kulturno-umetnički program u kome su užička folklorna društva izmamila aplauze posetilaca.

Izvor: Infoera.rs/Grad Užice