У Ужицу обележена годишњица турске предаје шест српских градова 1867. године
19/04/2024

У Ужицу обележена годишњица турске предаје шест српских градова 1867. године

Град Ужице домаћин је централне манифестације обележавања годишњице предаје кључева градова Ужица, Љубовије, Шапца, Београда, Смедерева и Кладова 1867.године и ослобођења Србије од Турака. Програм је почео сусретом у кабинету градоначелнице, након чега су испред Цркве Светог Ђорђа положени венци.

О важном датуму из српске историје, предаји кључева шест градова и ослобођењу од Турака, после мудре дипломатије кнеза Михаила, разговарало се најпре у кабинету градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић. Овом сусрету поред делегација Љубовије, Шапца, Београда, Смедерева и Кладова присуствовали су и представници Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1920, Удружења потомака ратника 1804-1918 “Мајор Коста Тодоровић” и Друштва историчара Ужица.

“Са поносом обележавамо све значајне датуме из наше богате историје, а са жељом да се никада не забораве и да исту праксу оставимо у наслеђе генерацијама које долазе”, истакла је након полагања венаца испред Цркве Светог Ђорђа градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“И у овој години у којој носимо титулу националне престонице културе Србије сећамо се наших хероја и људи, који су нас великим делима задужили, неки у борбама, неки у преговорима, а неки градећи темеље за све што данас имамо. Нисмо и никада их нећемо заборавити, а доказ за то је и ова свечаност којом им сви заједно одајемо дужну почаст и поштовање”, поручила је градоначелница.

Венце су положиле и остале делегације, а према речима Ивана Стратимировића председника Савеза Удружења потомака ратника Србије 1912.-1920.године, град Ужице је овај датум обележио на начин достојан његовом значају.

“Мени је велика част да сам овде, поздрављам све Ужичане а градоначелници и граду хвала што су прихватили и организовали овај догађај”.

“Данас је велики датум у дугој и тешкој историји Србије, јер обележавамо 157. година од предаје градова Књазу Михаилу и Кнежевини Србији, али и 28. година у којој сви заједно обележавамо овај значај датум, рекао је потпредседник Савеза Удружења потомака ратника Србије 1912.-1920., Хаџи Сретен Цветојевић.

” Хвала граду Ужицу, који је домаћин пети пут и у коме су ови сусрети започели 1996. године. Надамо се да ће и генерације које долазе после нас чувати и баштинити ову традицију, јер мало је држава у свету са једном оваквом историјом и дипломатском победом. То морамо неговати чувати и преносити на млађе генерације”, нагласио је Цветојевић.

Након полагања венаца у Градском културном центру Ужице, у организацији Друштва историчара Ужице, отворена је изложба радова ученика са конкурса “Кнез Михаило и ослобођење Ужица” уз пригодан програм “О кнезу Михаилу”, ученика ОШ “Димитрије Туцовић” из Чајетине.

За госте је организована и посета Историјском архиву и Народном музеју Ужице.