У присуству председника Србије Александра Вучића потписан Оквирни споразум о изради пројекта за изградњу обилазнице
12/11/2021

У присуству председника Србије Александра Вучића потписан Оквирни споразум о изради пројекта за изградњу обилазнице

У присуству председника Републике Србије Александра Вучића и амбасадорке Републике Кине Чен Бо , потписан је са представницима кинеске компаније Power construction corporation of China Оквирни споразум о изради пројекта за изградњу обилазнице око Ужица и тунела испод превоја Кадињача. Споразум су потписали министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и в.д. директора “Путева Србије” Зоран Дробњак.

Како је након потписивања Споразума истакао председник Александар Вучић ови пројекти нису значајни због повезивања Београда или Новог Сада са Златибором, већ због грађана који живе у Ужицу или Бајиној Башти.

“Када рецимо идете на Поникве и Кадињачу морате да прођете кроз сами центар и потребно вам је 15 минута да напустите центар Ужица. Сада не, сада се иде обилазницом ка Белој Земљи и код Сурдука се скреће десно, то је сада нова обилазница и излази се на пут за Кадињачу односно за Бајину Башту. Тиме измештамо возила из центра Ужица, избегавамо саобраћајни хаос у центру, тиме Ужице које је једно од најзагађенијих места неће више бити на том нивоу загађено. Бринемо о томе какав ће ваздух људи да дишу, али и омогућавамо бржи проток за те људе који учествују у саобраћају и неупоредиво лакши долазак до Бајине Баште и излазак из самог Ужица. У првој половини 2024. године биће завршена обилазница око Ужица а до 2025. године биће завршен тунел испод Кадињаче. У Ужицу је готова експропријација и брзо крећу радови. После остаје да се ураде централне улице да их дотерамо и средимо, нема више великих камиона, нереда, саобраћајног хаоса, гужви”. Због свега тога, ово је велики дан за људе који живе у Ужицу и Бајиној Башти”, закључио је председник Вучић.

Потписивању споразума присуствовала је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Ово је за Ужице и Ужичане велики, историјски дан. Потписан је споразум који ће омогућити да коначно Ужице добије обилазницу о којој се говори деценијама уназад. До краја године биће завршена пројектно техничка документација,а како је на овој деоници урађена експропријација, наредне године ће се кренути са радовима. Рок за завршетак радова је 2,5 године, а пројектована вредност је око 30 милиона евра. Након изградње обилазнице грађани Ужица ће добити пуно, пре свега ће доћи до измештања теретног саобраћаја ван града, убразаће се сам ток саобраћаја у граду и доћи ће до смањења аерозагађења. Доћи ће до повећања степена безбедности учесника у саобраћају, деце и пешака поред основних школа. Ово је стратешки важан пројекат који ће се радити важан не само за Град Ужице већ и за читаву Западну Србију”.

Обилазница око Ужица дуга је 4,8 километара и на њој ће бити и мост дужине око 200 метара. Тунел Кадињача на правцу Дуб-Дубци од 6,28 км са данашињих 45-50 минута Ужице Бајина Башта, скратиће тај пут за пола сата. Биће то како је најављено перфектан пут без серпентина.

Данас је потписан и Споразум о изградњи обилазница око Пожеге и Лознице. Обилазница око Пожеге биће у дужини 3,8 километара и спајаће државни пут првог реда Чачак-Пожега-Ужице и државни пут првог реда Косјерић-Пожега-Ариље са петљом Пожега на аутопуту ка Црној Гори који је у изградњи, док ће обилазница око Лознице бити дуга 13,6 километара. Потписан је и комерцијални уговор о пројектовању и изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац – петља Таково.