У Архиву отворена изложба радова финалиста и победника трећег Сверуског фото-конкурса „Најлепша земља“
05/11/2019

У Архиву отворена изложба радова финалиста и победника трећег Сверуског фото-конкурса „Најлепша земља“

Отварањем изложбе радова финалиста и победника трећег Сверуског фото-конкурса „Најлепша земља“ у организацији Центра Руског географског друштва у Србији у Историјском архиву у Ужицу, у понедељак су почела културна дешавања у оквиру пратећег програма 24. Југословенског позоришног фестивала.

Директор ужичког Архива Жељко Марковић, овом приликом је рекао да је већ постала традиција да ужички Архив током Југословенског позоришног фестивала осмисли свој програм што представља допринос укупној фестивалској атмосфери.

Бројне посетиоце на изложби поздравио је помоћник градоначелника Ужица Немања Нешић, подсетивши да је ова изложба била приређена пре неколико месеци у Влади Републике Србије, а у Ужицу се реализује на иницијативу Николе Селаковића, генералног секретара председника Републике.

О активностима и значају Центра Руског географског друштва у Србији, говорио је проф. Мирољуб Милинчић, руководилац Развојног центра овог друштва, док је изложбу, коју је до сада видела бројна публика широм света, отворио познати ужички фотограф Радован Баја Вујовић.

Отварајући изложбу, Вујовић је рекао да ужичка публика има могућност да види део фотографија финалиста и победника трећег Сверуског фото-конкурса и указао на моћ фотографије, да она доказује да „природа и свет око нас нуде бескрајно много савршених композиција“.

“Ове фотографије нам приближавају неизмерно богатство природе, људи и културне баштине која нам је толико блиска, а географски удаљена. Кроз њих се преплићу стварност и духовност, осећај и сензибилност, знање и фотографска умешност и жеља да се са нама подели радост фотографисања” – рекао је Вујовић истакавши да су изложене фотографије „смелих и необичних углова“, ослањају се на традицију најбољих руских фотографа, а у духу са савременим токовима.

Годишњи фото-конкурс Руског географског друштва посвећен је очувању изворне природе Русије и васпитању брижљивог односа према животној средини кроз уметност фотографије. Први пут конкурс је одржан 2015. године, а радове у 14 категорија оцењује жири на челу са министром одбране Русије Сергејем Шојгуом који је од 2009. године председник Друштва. Чланови жирија су познате светске личности из области уметности, међу којима је и наш прослављени редитељ Емир Кустурица. Иначе, 2010. године, формиран је Старатељски Савет Руског географског друштва, на чијем је челу Председник Русије Владимир Путин.

По речима проф. др Мирољуба Милинчића, Руско географско друштво једно је од четири најстарија на свету. Основано је указом цара Николаја I 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај. Данас Друштво, које је невладина, непрофитна организација, у Русији и широм света има око 20.000 активних чланова и 86 регионалних одељења. Међу члановима овог Друштва су и принц Алберт од Монака, представници Краљевског дома Велике Британије, био је и Вук Караџић, Јован Цвијић и многи други, сада Емир Кустурица.

Главна активност Друштва су експедиције и истраживања, образовање, очување традиције и културе, објављивање књига и рад са младима. Центар Руског географског друштва у Србији регистрован је почетком 2015. године и до сада је реализовао више пројеката на територији Србије и Руске Федерације. Посебну пажњу поклања развоју едукативних и социјалних програма за потребе студената из Србије и Руске Федерације.

Извор: www.infoera.rs/Град Ужице