Субвенције за мере енергетске ефикасности на кућама у четвртој зони и у стамбеним згардама на подручју града
18/08/2021

Субвенције за мере енергетске ефикасности на кућама у четвртој зони и у стамбеним згардама на подручју града

“Данас је објављен јавни позив за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама у IV зони и зградама за колективно становање на целој територији града Ужица”, саопштила је Нада Јовичић градска већница за заштиту животне средине и туризам.

Она је подсетила да је Град Ужице за ову намену добио 9 милиона динара од Министарства рударства и енергетике и из свог буџета издвојио 9 милиона, тако да је укупна вредност средстава за субвенционисање мера енергетске ефикасности 18 милиона динара.

“За меру набавке и уградње материја за термичку изолацију спољних зидова породичних кућа  планирано је 2,4 милиона динара. За уградњу столарије са одговарајућим термичким својствима за грађане који су власници породичних кућа у IV зони становања планирано је 3,1 милиона динара, за власнике станова у граду 9 милиона динара као и за котлове на гас 3,5 милиона динара.”

Ипак, додаје градска већница, овај конкурс у великој мери разликује се од претходног градског, у смислу да грађани овог пута морају да изаберу извођача радова који се налази на листи изабраних привредних субјеката града Ужица.

“Сама листа се налази на званичном сајту града Ужица и наћи ће се у документацији коју грађани преузимају у оквиру јавног позива који је отворен до 6. септембра, након чега ће комисија установити који од објеката који конкуришу имају право на субвенције. Јавним позивом је планирано да све радове привредни субјекти на изабраним објектима изврше до 15. новембра ове године. Право да конкуришу за субвенције, имају као и до сада, сви суграђани који су извршили легализацију својих објеката, платили заостале пореске обавезе, да су власници тог објекта и да у истом живе.”

Треба нагласити и да четврта зона становања подразумева сва села на територији града Ужица и део Градске општине Севојно. Висина повраћаја средстава иста је као у претходном позиву, по објекту 120 хиљада динара за термоизолацију, 80 хиљада за столарију како у породичним кућама тако и у становима и 70 хиљада динара за котлове на гас. На субвенционисану набавку котлова на гас  право имају само грађани IV зоне. Сваки власник стана појединачно конкурише, не ради се о стамбеним заједницама већ о становима појединачно.

Све информације везано за јавни позив и детаље заинтересовани могу добити преко назначене мејл адресе у јавном позиву или на број телефона Одељења за заштиту животне средине 031 592 421. Информације такође можете добити и лично у Одељењу за заштиту животне средине.

Јавни позив можете погледати ОВДЕ.