Повратак природи и културном наслеђу кроз осам фестивалских дана
18/08/2023

Повратак природи и културном наслеђу кроз осам фестивалских дана

У дану када се завршава највећи и најлепши дечији фестивал у овом делу Европе,” Лицидерско срце”, најављен је још један фестивал који негује традицију и културно наслеђе. Од 21. до 28. августа одржава се осми по реду Међународни фестивал природе и културног наслеђа “Жестивал”.

“Кроз  овај фестивал негујемо културу сећања и дух Ужица. А негујући културу сећања, нећемо дозволити да се заборави да имамо нашу хидроцентралу, наш Стари град, најлепшу зелену стазу, прелепи кањон реке Ђетиње и у њему неолитско насеље. Имамо и Потпећку пећину, злакушку керамику, далеко познату комплет лепињу… Имамо много тога, али пре свега у овом граду живели су некада, а живе и данас људи великог срца, који раширених руку и са осмехом, дочекују и испраћају сународнике из целог света”, истакао је заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић.

“Промоцијом традиционалних вредности кроз бројне догађаје у осам фестивалских дана, промовишемо нашу привредну, културну и туристичку понуду а произвођачима аутентичних производа пружамо прилику да њихови производи постану још видљивији и доступнији на тржишту. Ужички базар, Боемско вече и дегустација највеће комплет лепиње, догађаји су по којима се фестивал препознаје, а и сви остали програмом планирани догађаји одвијаће се на омиљеним местима Ужичана, Градском тргу, Старом граду, Градској плажи, кањону реке Ђетиње, башти Градског културног центра где ће се одржавати изложбе, промоције књига, концерти. Суграђане али и све остале посетиоце позивамо да испрате фестивалска дешавања, старије да се присете а млађе да упознају и осете дух Ужица, града у који се увек враћате ма где да одете”.

Бранислав Митровић председник Скупштине града Ужица и председник организационог одбора Жестивала, истиче да сваки од планираних 12 садржаја који ће се дестити у ових осам дана има своју улогу.

“Не треба посебно објашњавати зашто је у нашем граду потребна изложба академског сликара Рада Верговића и то у простору Јокановића куће. Такође, два важна догађаја биће на Старом граду, јер се трудимо да промовишемо локације у које смо у претходном периоду улагали. Један је промоција књиге “Хроника једне ужичке породице”, аутора Марка Поповића археолога, човека према чијим се нацртима сада реконструише Стари Град, коју ће пратити наступ градског хора “Глас”. на истом месту у Организацији ТО Регије Западна Србија биће одржана панел дискусија и промоција филма “Средњовековно благо Западне Србије”. Са удружењем “Тесла на Ђетињи” припремили смо програм који ће се одвијати у простору Хидроцентрале под градом а на истом месту биће одржан и коцерт Браће Теофиловић. На Градском тргу биће приказана изложба фотографија дугогодишњег учесника и пријатеља фестивала, недавно преминулог суграђанина Милоша Познановића која показује како се град развијао кроз сегмент одевања”.

Према Митровићевим речима, намера Организационог одбора и Савета фестивала била је да се заштите и на неки начин валоризују, не само у материјалном смислу, сви они садржаји који су битни у нашем граду, а који нажалост у претходном периоду нису били препознати.

“У последњем периоду су препознати у  смислу инфраструктурног улагања, и сада је на нама један озбиљан задатак да у годинама које су пред нама све те сдржаје повежемо у једну целину, да учинимо доступним и туристима, ученицима и грађанима вредности на којима би нам многи позавидели широм света. Једна од њих свакако је Бела Црква Каранска која поседује раритет о коме веома мали број наших суграђана зна. То је Каранско јеванђеље из 1608. које је после Рујанског веома значајно и о коме ће се тек говорити у години Престонице културе, јер ћемо радити фототипско издање и једног и другог четворојеванђеља. Овој цркви која се налази у нашој непосредној близини посветили смо један од догађаја, а посетиоци ће имати прилику да погледају филм и присуствују промоцији репринт издања књиге Рада Познановића “Бела Црква Каранска”.

И ове године два дана посвећена су повратку природи а Ужичани ће моћи да обиђу хидроцентралу која ће бити отворена, прошетају Зеленом стазом, користе Зип и кајаке по промотивним ценама али и да се туристичким возићима провозају ањоном реке Ђетиње до СтаПАрка.

“Боемско вече” биће приређено у башти Градског културног центра а Вечерњи ужички базар на Градском тргу, где ће на 40 штандова илагати произвођачи традиционалних аутентичних производа, лековитог биља, сувомеснатих производа, сувенира, народних ношњи, меда, ракије… Истог дана биће проглашени најбољи произвођачи воћних ракија а суграђани ће моћи да уживају и у дегустацији највеће комплет лепиње. На Градском тргу биће одржан и концерт ужичког бенда “Moon dance”.