Подршка ратним војним инвалидима и члановима породица погинулих
09/11/2023

Подршка ратним војним инвалидима и члановима породица погинулих

Традиционално, поводом Дана града Ужица, члановима Удружења ратних војних инвалида, учесника ратова од 1990- 1999. године и члановима породица погинулих у овим ратовима (родитељима, супругама и деци) додељена је једнократна новчана помоћ. Одлуком градоначелнице Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, износ новчане помоћи за ову годину готово дупло је увећан у односу на претходну.

“Ове једнократне новчане накнаде додељујемо као мали знак пажње и захвалности за њихову жртву. Трудимо се да средства и увећавамо па тако ове године за 36 ратних војних инвалида, учесника ратова од 1990 до 1999. године издвојили смо по 30 хиљада динара. Исти тај износ добиће и 18 чланова породица погинулих у овим ратовима. За једно дете страдалог опредељено је 40 хиљада динара”, истакла је градоначелница.

Према њеним речима водиће се ралуна о томе да тај износ буде увећаван и у наредним година.

“Поред тога град пружа подршку удружењу, кроз програме за Организације цивилног друштва и та средства се увећавају. Наравно ту смо и за сваког од вас појединачно да помогнемо када је то потребно, поручила је градоначелница, истакавши да град никада неће заборавити жртву људи који су настрадали и чланове њихових породица.

У име ратних војних инвалида и чланова породица погинулих у ратовима деведесетих на подршци се захвалила председница Удружења ратних војних инвалида града Ужица Љиља Цвркота.

“Дан по дан прошле су већ три деценије од тих тешких ратних дана и болних успомена. Верујем да нико од нас не воли да се подсећа на ту тешку прошлост, јер живимо за лепшу и светлију будућност. Ломиле су нас бројне олује од тих деведесетих година уз губитак сина, оца, супруга. Али за утеху, немамо разлога за стид, само за понос. Нека се стиде они који су напали ову земљу, која је била крива јер је желела да буде свој на своме, слободна и слободарска, а као таква није се допадала онима који су 89. и 90. створили свој нови поредак у коме су само моћници питали, а непослушни кажњени. Покушали су да сломе српски дух, али га нису сломили и никада га неће ни сломити. Поука свега овога је да нећемо више никакве сукобе, али никоме нећемо дати ни своју земљу своју Србију. Хвала градској управи, градоначелници Ужица и ресорном већнику што имају слуха за нас, не само у овој већ у свим осталим помоћима које добијамо”.

Признати ратни војни инвалиди и чланови породица погинулих (родитељи и супруге) прошле године добили су по 16 100 динара, док је ове године тај износ 30 000 динара. Износ накнаде за децу погинулих у ратовима је 40 000 динара, што је значајно увећање у однос на 18 900 динара колико је накнада иносила прошле године.