Отворена изложба "Записни дуб" и легат новинара Радована Поповића
09/10/2023

Отворена изложба “Записни дуб” и легат новинара Радована Поповића

У присуству представника Министарства културе, града Ужица, Државног архива Србије као и архива из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Косова и Метохије, Словеније у историјском архиву Ужице отворена је изложба “Записни дуб” и легат Радована Поповића, новинара “Политике”. Овом изложбом обележен је и значајан јубилеј ужичког архива 75 година постојања.

Подсетивши на историјат Историјског архива Ужице, директор установе Жељко Марковић истакао је да је ужички архив и највећи у Србији по територији коју покрива.

“Од 1948. до данас у архиву је радило само 57 запослених, тако да је резултат рада, заправо резултат тих 57 људи који су до сада радили у архиву. Захваљујем се њима али и Државном архиву Србије на сарадњи као и Министарству културе и информисања и граду Ужицу на свим пројектима које су подржали, почев од изградње ове зграде до опремања депоа и других програмских активности”.

Уз честитке поводом јубилеја и значајне изложбе и поставке, директор Државног архива Србије др Мирослав Перишић нагласио је да је ужички архив један од ретких у Србији који има нову зграду, динамичне програме, релативно богат издавачку делатност и продукцију и добар колектив, али и подршку локалне самоуправе и Министарства културе. Ипак, како каже оно што недостаје су историчари, којих мора бити више.

“Свуда у свету па и код нас архиви су више држава него култура, архиви су идентитетске установе, у њима се чувају докази да постојимо и као држава и као народ и као појединци, све оно што се стручно чува и одржава у архивима није нешто попут реликвије. То су живи архивски доменти уграђени у наше садашње животе, извор су сазнања о нечему што је део прошлости и као такви могу да имају улогу и могу да утичу на данашњу стварност. Отуда је императив озбиљне култуне политике као дела државне и националне стратегије заштитити наслеђено. То је гаранција да ће бити заштићено и оно што данас настаје. Без архива нема ни историје”.

“Историјски архив Ужице, модерна је и отворена установа, која прикупља, обрађује и чува архивску грађу, а уједно је чини доступном бројним истраживачима, писцима и грађанима. Истовремено приређивањем изложби, тематских научних скупова и културних догађаја, кроз сарадњу са другим установама културе, школама и медијским кућама, коришћењем нових информационих технологија прилагођава се друштву и његовим потребама, исткла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Увек нам је задовољство када можемо да подржимо активности и пројекте који се овде реализују, јер знамо колики је њихов значај у очувању важних историјских , културних и друштвених догађаја овог града. И данас се радујемо легату, који чини архивска грађа из Личног фонда Радована Поповића, новинара Политике, која поред докумената, писама и чланака, насталих радом јавних личности бивше Југославије, садржи и више десетина слика и цртежа у раму, рађених разним сликарским техникама.Ужичане позивам да погледају изложбу и упознају се делом Радована Поповића, а вама хвала што сте се овом вредном поставком придружили обележавању Дана града Ужица”.

Марко Марковић директор Архива Косова и Метохије најавио је изложбу која ће бити отворена почетком наредне године

“У питању је наша изложба која ће  отворити овде у ужичком архиву у години у којој ће Ужице понети ласкаву титулу Престонице културе Србије и то ће бити почетак лепе и успешне сарадње”.

Радован Поповић новинар “Политике” и дугогодишњи уредник додатка Култура сачувао је и, уз лична документа и архивалије приватне провенијенције, предао Архиву архивске кутије са мноштвом докумената насталих радом јавних личности бивше Југославије, a које је прикупио током свог рада. То су личности из политичке, уметничке, књижевне сцене и других јавних области, које су оставиле печат у Југославији, а поједине имплицирале догађаје које ће управљати сценом савремене Србије, или су лично у њима учествовале.

Он се захвалио свима а нарочито Историјском архиву Ужице на разумевању, поштовању и подршци.