Отворена изложба "Хобијем по свету"
03/10/2023

Отворена изложба “Хобијем по свету”

Дан града Ужица и Дечија недеља повод су за занимљиву изложбу народног музеја Ужице, отворену у простору Јокановића куће. Реч је о колекцији лутака у народним ношњама и издањима “Малог принца” на различитим светским језицима, које су власништво Дијане Ристовић етнолога и Марине Котарац археолога. Оне су део своје личне колекције преточиле у изложбу под називом “Хобијем по свету”.

Према речима Славице Стефановић директорке Народног музеја Ужице, ова занимљива и несвакидашња изложба посвећена је хобијима, којима се ауторке баве годинама уназад.

“Иако у својој колекцији има преко 150 лутака у народним ношњама једна од ауторки Дијана Ристовић данас је изложила око 60 лутака које је сакупила путујући свуда по свету. Обзиром да је етнолог по струци и да води збирку народних ношњи, некако је било логично да њена љубав иде управо у том правцу. Са друге стране издање  “Малог принца” до сада је преведено на преко 500 језика и дијалеката. У својој колекцији колегиница Марина Котарац има 250 књига “Малог принца” на различитим светским језицима и преко 60 различитих издања на српском језику”.

Изложбу је отворио Ратко Трмчић члан Градског већа.

“Имамо прилику да видимо лутке у народним ношњама из целог света као и књиге свевременског “Малог принца” на различитим светским језицима. Ево нас дакле у кутку некадашње забаве из прошлих мирнијих времена и то нам прија  у ово доба сталне журбе, убрзаног живота, технолошких направа. Враћамо се у прошлост што је корисно, јер стручњаци увек истичу да бављење хобијима децу учи стрпљењу, код њих развија унутрашњу мотивацију, посвећеност, концентрацију, истрајност. Можда зато сви треба да имамо хоби који ће нас усрећити, за чији почетак никад није касно”.

Народни музеј Ужице је недавно расписао и наградни конкурс за ученике основних школа а на тему “Како замишљам Малог принца”, а данашња изложба била је прилика да се ауторима најбољих радова уруче награде.

Алиса Митровић ученица ОШ “Стари град” освојила је прву награду, друга је Ема Аћимовић ученица ОШ “Нада Матић”, док је треће место припало Леи Радомировић, ученици ОШ “Душан Јерковић”.

Управо ученици ове три школе послали су највише радова и сви су изложени.