Одржани први Михољски сусрети села
01/11/2021

Одржани први Михољски сусрети села

Протеклог викенда у Кремнима одржана је манифестација “Михољски сусрети села” у организацији Града Ужица, а уз подршку Министарства за бригу о селу. За овај национални пројекат поменуто министарство определило је 43 милиона динара бесповратних средстава за 86 локалних самоуправа.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић свечано је отворио манифестацију, која се од октобра до децембра одржава у селима широм Србије.

“Успели смо да пробудимо села Србије, 961 село се договорило, организовало, дошли су да се виде, да се друже, да се такмиче, да кажу да постоје, да кажу свима у Србији – да, и ово је Србија” изјавио је Кркобабић и навео је да је у протеклом периоду у сарадњи са Академијским одбором за село САНУ разматрао идеју о новој територијалној организацији Републике Србије.

“Идеја је да успоставимо реално партнерство урбаног и руралног дела Србије по европском моделу. То значи да омогућимо људима у селима да самостално договарају, планирају и одлучују, наравно уз помоћ државне касе. Имамо иницијативу људи из села Кремна да ово постане прва сеоска општина. Покушаћемо у наредном периоду учинимо прве кораке у том смеру, биће то кораци ка реалном уважавању људи који живе и раде у селима Србије”, рекао је Кркобабић.

Манифестација у Кремнима била је подељена у више целина, а један сегмент било је спортско надметање у шест дисциплина: надвлачењу конопца, скок у даљ, бацање камена са рамена, шах, стони тенис и мали фудбал. Поред пехара и награда за победнике у свакој од дисциплина, додељен је пехар и за генералног победника – месну заједницу са највише успеха. Са освојена три прва и једним другим местом МЗ Љубање су понеле ту титулу ове године, а обзиром да је из Луновог Села дошао највећи број учесника, њима је додељено домаћинство за наредну годину.

Други део манифестације односио се на ликовни и литерарни конкурс на тему “Моје село”који је спроведен у претходном периоду међу ученицима сеоских основних школа. Изложба најбољих радова организована је у холу основне школе у Кремнима, а њихови аутори су добили пригодне награде.

Изложба најбољих литерарних и ликовних радова на тему “Моје село”

Поред такмичарског, уприличен је и ревијални део где су наступили трубачки оркестар Јовице Јовановића из Луновог села, затим певачке групе које су бројне у селима овог краја, а учествовала је и етно секција Музичке школе.

Етно секција Музичке школе “Војислав Лале Стефановић”

Излагачки део манифестације који се тиче традиционалних производа домаће радиности и старих заната привукао је пуно пажње. На штандовима се могао наћи мед, ракија, козји сир, грнчарски производи, разни џемови и још много традиционалних производа нашег краја.

По речима домаћина Мирољуба Поповића, председника МЗ Кремна, мештани су за задовољством и одушевљењем прихватили да буду домаћини “Михољских сусрета села”.

“Више од деценије у Кремнима није одржан овакав забавно-рекреативни садржај. Ово је добра порука и од стране државе и локалне самоуправе да становништво у сеоским срединама није заборављено и да млађе генерације могу да рачунају на подршку, да се определе да остану да живе на селу и ту стварају породице.”

Заменик градоначелнице Ужица Драгољуб Стојадиновић

Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелника, навео је да је Град добио максималних 500.000 динара, а уложио је и додатна средства.

“Ми смо за ову намену издвојили још 400.000 динара, да би се све оно што је замишљено организовало што боље. Ово су први сусрети који се организују на овакав начин са идејом да постану традиционални. Циљ ове манифестације је што већи друштвени допринос, дружење људи у селима, чување традиције и историјског наслеђа, које је у нашим селима велико.”

МЗ Кремна- победници у надвлачењу конопца

На првим Михољским сусретима у Кремнима, у шест спортских дисциплина надметало се 250 такмичара из 23 месне заједнице, а саму манифестацију посетило је око 800 посетилаца.