Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године
15/04/2024

Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године

“Битка за Ужице 15.априла 1941. године представља један од најсветлијих дана у историји нашег града, а Ужице један од ретких градова у поробљеној Европи које је пружило снажан отпор фашистичком агресору”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, поводом обележавања 83. годишњице од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године. Градоначелница је положила венац на споменик палим борцима на Сарића Осоју и подсетила на херојски чин оних који су тог јутра бранили Ужице.

“Управо на овом месту где се сада налазимо пре 83 године, припадници Осме немачке тенковске дивизије приликом уласка у Ужице наишли на изненађујуће јак отпор.

Миливоје Зечевић, наредник Југословенске војске, храбро је скочио на немачки тенк, убацио бомбу и уништио његову посаду, али је и сам погинуо. На месту свог херојског подвига је и сахрањен. Поред њега, према расположивим подацима у борбама за одбрану Ужица тог јутра, погунуло је 118 особа.

Њима дугујемо вечно сећање и поштовање. Зато смо данас овде,  да се поклонимо њиховим сенима и покажемо да ценимо њихову храброст и пожртвованост, јер своје хероје Ужице не заборавља”, поручила је градоначелница.

Према речима Милића Вукића председника СУБНОР-а Ужице, та организација баштини и чува традицију свих ослободилачких ратова Србије и у томе има пуну подршку града и Народног музеја.

“Слобода се у овој земљи увек високо ценила и скупо плаћала, Ужице се увек поносило својим јунацима и чувало успомену на њихову жртву. Овде на Сарића Осоју пре тачно 83 године, брзо и спонтано организован је један од најжешћих отпора немачком окупатору у тадашњој великој земљи и док су се у неким деловима Краљевине Југославије немачке снаге дочекивале као ослободиоци, или им је пружен незнатан отпор, Ужичани су положили 118 живота за слободу свога града. Поносни смо на херојску одбрану Ужичана у априлском рату, настављену формирањем Ужичке републике и касније битком на Кадињачи”, нагласио је Вукић.

Као и претходних година свештеници ужичке цркве служили су парастос погинулима, а  венце су поред представника града и СУБНОР-а положиле делегације Градске општине Севојно, МЗ Царина, Војске Србије, Градски одбор потомака ратника “Мајор Коста Тодоровић” 1912-1920, Удружења ратних војних ветерана Златиборског округа, Ужица и Севојна и Социјалистичке партије Србије.