Обележен Светски дан аутизма и јубилеј ужичког удружења
02/04/2024

Обележен Светски дан аутизма и јубилеј ужичког удружења

У присуству министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића, градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић и председнице Аутизма Србије Невене Јојић Петровић у Ужицу је одржана централна манифестација обележавања 2. априла Светског дана аутизма. Овом приликом обележен је и значајан јубилеј, 20 година постојања ужичког Удружења за помоћ особама са аутизмом.

У име ужичког удружења које је ове године домаћин обележавања Светског дана аутизма у Србији присутнима се обратила Зорица Митровић. Говорећи о раду удружења нагласила је да је свих ових година његов задатак унапређење положаја деце са аутизмом и њиховог третмана.

“Свих ових година кроз разне активности трибине говорили смо о положају, проблемима, многобројним потребама, али и могућностима наше деце. Својим радом удружење је обухватило 20 деце и младих али и одраслих са аутизмом и 64 члана њихових породица, што није мали број с обзиром да је аутизам вишеструки развојни поремећај који погађа целу породицу и нажалост све је чешћи. Данас наша деца и њихове породице имају далеко већу подршку у својим животима. У нашем граду имају право на услугу личног пратиоца, право на коришћење услуга дневног боравка за младе са инвалидитетом, право на стручни рад који се спроводи у удружењу у континуитету, као и право на друге социјалне услуге из надлежности Градског центра за услуге социјалне заштите и сваку другу врсту информативне, правне, искуствене и друге потребне помоћи”, нагласила је Митровић и додала да се и поред оваквог напретка мора радити на даљем унапређењу квалитета живота чланова удружења и њихових породица.

Уз честитке поводом Дана аутизма и јубилеја ужичког удружења, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, истакла је да је град Ужице један од оних који се може похвалити веома добрим резултатима, када је реч о удружењима особа са инвалидитетом и сарадњи са њима, како у погледу обезбеђивања простора и финансијске подршке, тако и у реализацији бројних заједничких пројеката.

“Наравно наша подршка огледа се и у свим осталим активностима које реализујемо са циљем унапређења инфраструктуре и повећања приступачности. Поред већ постојећих лифтова, рампи и тактилних стаза, радимо на изградњи нових, па смо недавно завршили изградњу лифта овде у Градском културном центру, како бисмо свима приближили културне и забавне догађаје у години у којој носимо титулу Престонице културе Србије. И наша возила у јавном градском превозу прилагођена су особама са инвалидитетом, а у центру града постављена је интерактивна клупа управо на њихову иницијативу. Кажу да лек за аутизам не постоји и да је лек заправо јака и чврста породица, љубав и разумевање. На нама је да наставимо да радимо на оснаживању тих породица и што бољем квалитету њиховог живота, јер Србија без баријера и Ужице без баријера, наш је заједнички циљ, који ћемо сигурна сам остварити као и све до сада”.

Задовољство урађеним у протеклом периоду изразио је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

“Све то још једном показује да је Ужице заслужено у овој години српска престоница културе, јер однос према нашим суграђанима, особама са инвалидитетом, јесте ствар опште културе, јесте ствар и културног и животног стандарда, које једно животно окружење достиже. Ужице се у односу на друге градове заиста истиче по социјалној политици и политици укључивања особа са инвалидитетом и политици уклањања баријера, на које такве особе и њихове породице наилазе и верујем да је и то био један од разлога да се овде окупимо. Лично, нисам присталица да један дан у години посветимо нечему,  јер година траје 365 пута дуже и то би, заправо, требао бити дан у коме подвлачимо црту шта смо то урадили у претходних годину дана, са чиме можемо да се похвалимо и да себи задамо задатке за наредни период”, нагласио је Селаковић.

Он је најавио да ће Ужице у овој години отворити Дневни боравак за одрасле особе са инвалидитетом и подсетио да су прошле године просторије четири удружења укључујући и градско удружење особа са аутизмом реновиране уз подршку компаније “Дунав”.Министар је саопштио и лепе вести везано за изградњу прилазне рампе на Градском безену.

“Атлетском клубу особа са инвалидитетом Пора, а на предлог параолимпијца Милоша Зарића одобрено је 2, 9 милиона динара да се Градски базен изградњом посебне прилазне рампе учини приступачним особама са инвалидитетом. И све што се ради у Ужицу огледни јепример свим локалним самоуправама у Србији како треба да се односе према особама са инвалидитетом, рекао је Селаковић и најавио да ће ускоро бити расписан јавни позив за социјална предузећа, за чији развој ће у наредном периоду бити опредељено 1,4 милиона евра. 

Испред Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом захвалност ресорном министарству и Сектору за заштиту особа са инвлаидитетом изразила је председница Невена Петровић Јојић. 

“Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наш је дугогодишњи партнер и финансијска подршка, која је од непроцењивог значаја за рад свих наших удружења, који нас дуги низ година финансирају путем програмског конкурса као и наш партнер у креирању Србије без баријера. Захваљујући овом министарству у току је измена и допуна правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуге социјалне заштите у делу персоналне асистенције и становања уз подршку, која је од огромне важности за све нас као родитеље и за нашу децу”.

У холу Градског културног центра отворена је изложбе радова “Плаво срце у престоници културе 2024”, музички наступ приредили су чланови удружења, чланови Дневног боравка за младе са инвалидитетом и ученци Музичке школе, а у рпограму су учествовали и ученици Ужичке гимназије.

Овом приликом у кабинету градоначелнице одржан је и кратак састанак, током ког се разговарало о наредним пројектима који ће бити реализовани уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.