Нови јавни позиви за субвенције за мере унапређења енергетске ефикасности и енергетске санације објеката
07/09/2022

Нови јавни позиви за субвенције за мере унапређења енергетске ефикасности и енергетске санације објеката

Драгош Топаловић из Улице IV пука један је од Ужичана који су у току прошле године захваљујући субвенцијама града и ресорних министарстава радили на унапређењу енергетске ефикасности својих породичних објеката. Према његовим речима замена столарије на једној етажи куће коштала је 263 хиљаде динара, па му је субвенција од 80 хиљада динара у том послу добродошла.

“Желим да изразим задовољство и захвалност јер на овај начин ми грађани добијамо могућност да лакше радимо на енергетској санацији наших кућа и унапређењу енергетске ефикасности. То знатно утиче на смањење рачуна за енерегију које плаћамо а конкретно заменом столарије на мојој кући коју грејемо на гас остварио сам уштеду од 14 600 динара”.

Субвенције у области енергетске ефикасности су, како је истако Миодраг Петковић члан Градског већа, један од приоритета у издвајањима из буџета. Он је подсетио да је ове године покренут велики инвестициони циклус енергетске санације објеката јавне намене, пре свега вртића и школа.

“Поред тога важно је истаћи да се значајна средства издвајају за индивидулна домаћинства и то радимо од 2015. године. Закључно са прошлом годином из буџета смо издвојили 170 милиона динара као подршку грађанима за неку од мера енергетске ефикасноти. Ове године имамо рекордан износ од око 120 милиона динара наших и средстава ресорних министарстава. Такође желим да истакнем да су на пословима реализације мера ангажоване већином наше локалне ужичке фирме тако да сав новац који се издваја завршава у нашем граду”.

Два јавна позива објављена су на сајту града Ужица, први с еодноси на замену ложних уређаја а други на енергетску санацију објеката. оба позива намењена су физичким лицима са територије града Ужица а градска већница Нада Јовичић позвала је суграђане да искористе прилику и уз субвенције чији су износи већи у односу на прошлогодишње унапреде енергетску ефикасност у својим домовима.

“Први јавни позив се односи на замену ложних уређаја, у циљу смањења загађења ваздуха и отворен је до 26. септембра 2022. Субвенционише се набавка и уградња котлова на гас где ће они који конкуришу имати право субвенције од максимално 100 хиљада динара, док је за набавку котлова и пећи на пелет субвенција максимално 100 хиљада а за шпорете на пелет 70 хиљада динара. Други јавни позив односи се на енергетску санацију кућа и станова на територији града и отворен је до 30. септембра. За меру замена столарије максималан износ повраћаја је 140 хиљада динара, с тим што ове године за разлику од прошле извођачи имају обавезу да ураде и све пратеће радове до молераја. Друга мера односи с ена набавку и уградњу топлотних пумпи где грађани имају право на субвенцију од максимално 250 хиљада динара по пројекту. Субвенционише се и набавка и уградња соларних колектора за потрошну топлу воду, где је субвенција по пријави максимално 140 хиљада динара”.

На оба јавна позива могу се пријавити и грађани који су у процесу озакоњења, односно имају елаборат геодетских радова и пројекат изведеног стања, осим за меру набавке и уградње котлова на гас где је неопходно да објекат буде легалан односно да поседује грађевинску дозволу или да је вће озакоњен. Документација се као и до сада може преузети са званичног сајта града и портирнице градске управе, као и у Градској општини Севојно.