"Нечиста крв" отворила 24. Југословенски позоришни фестивал "Без превода"
06/11/2019

“Нечиста крв” отворила 24. Југословенски позоришни фестивал “Без превода”

Представом “Нечиста крв” у извођењу Народног позоришта у Београду подигнута је завеса на 24. Југословенском позоришном фестивалу “Без превода”, чији је овогодишњи слоган “Ко је јунак нашег доба?”.

Публику је у холу Народног позоришта дочекала изложба фотографија прошлогодишњег фестивала, дело Радована Баје Вујовића, а коју је отворио проф. др Радивоје Динуловић, архитекта и пријатељ Фестивала.

Фестивал је отворио Бранислав Жага Мићуновић, редитељ, професор глуме, министар културе Црне Горе у више мандата, ранији амбасадор Црне Горе у Србији, добитник “Ардалиона” и потпора Фестивала од његовог настанка:

„У вечитој потрази има ли јунака, ко је и какав је, знамо охрабрени да га има, можда насељени страхом и бригом за голи живот нисмо у стању да га препознамо. Југословенски позоришни фестивал је јунак нашег доба зато што надилази невоље региона и шаље јасне поруке како је могуће бити и храбар и истрајан и наклоњен заједништву.“

„Дефинисан као фестивал „Без превода“ јасно нам је указао на то да је могуће живети у заједничком простору, не само језика, простора са 16 милиона становника и свих предности које та чињеница са собом носи, већ и потребе за дубоким смислом прожимања и живота и културе“, навео је Мићуновић.

Представa “Нечиста крв” у извођењу Народног позоришта у Београду

Публика ће током осам фестивалских дана имати прилику да погледа осам представа из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, од којих је седам такмичарских и једна у част награђених.

Поред „Нечисте крви“ на репертоару ће бити и две представе Југословенског драмског позоришта:“Лоренцачо“ Алфреда де Мисеа, а у режији Бориса Лијешевића и „Врат од стакла“ по тексту Биљане Србљановић и у режији Јагоша Марковића.

Ауторски пројекат Игора Вука Торбице „Тартиф“ по мотивима оригиналне Молијерове драме изводи Српско народно позориште Нови Сад и Народно позориште Сомбор.

На репертоару су и две представе из Сарајева. Камерни театар 55 Сарајево на ужичкој позорници игра „Сјећаш ли се Доли Бел“ Абдулаха Сидрана, а у режији Кокана Младеновића, док Народно позориште Сарајево изводи „Кавкаски круг кредом“ Бертолда Брехта, а у режији Паола Мађелија.

Сатирично казалиште Керемпух Загреб гостује са представом „Blue moon“ по тексту Дамира Каракаша и у режији Бориса Лијешевића.

Представa “Нечиста крв” у извођењу Народног позоришта у Београду

Југословенски позоришни фестивал „Без превода“ се затвара у уторак, 12. новембра доделом „Ардалиона“ и представом у част награђених „Како живот“ Народног позоришта Ужице.

Извор: www.zoomue.rs/Град Ужице