Ужичка зелена стаза за рекреацију и уживање
29/07/2021

Ужичка зелена стаза за рекреацију и уживање

Макадамска стаза којом је “Ћира” деценијама возио према Сарајеву и Дубровнику, последњих неколико година је етапно асфалтирана и постала једна од први Зелених стаза у Србији  на којој Ужичани уживају у оази надомак цивилизације. Уз њу су постављена одморишта, чесма, справе за вежбање, клупе, столови за стони тенис, јавни тоалети, осветљени су тунели.

Намењена је за шетњу и вожњу бицикала. Вожња у дужини од 7,2 километара колико је асфалтирано, стартује  испред првог тунела, на Старом железничком мосту, у близини прве хидроцентрале у Европи, која је изграђена пре 116 година по принципима Теслиних полифазних струја, а циљ је у Стапарској бањи.

На ужичкој Градској плажи налази се лифт-платформа и тако су створени услови да и мајке са децом и особе са инвалидитетом лакше изађу на железнички мост код плаже, одакле шеталиште почиње. Ова стаза је за Ужичане најближи излаз у природу.

По лепом дану на стотине бициклиста, атлетичара, шетача, зачас освоје овај кутак дивљине надомак цивилизације.

И раније је клисура била привлачна, али неприступачна за многе. Сада се прилази лако, а природа није нарушена: улагањима града асфалтирана је стаза, осветљени поједини тунели, постављене клупе, уређен простор.

На седмом километру од Градске плаже налази се Стапарска бања са неколико термалних извора. Ту се у свако годишње доба може затећи понеко како ужива у природно топлој води те бање. Даљим током од бање још један километар је асфалтираног пута док се даље до бране на језеру Врутци стиже старим  ваљаним путем.

Зелену стазу прате и обележене стазе за планинаре.

Европска асоцијација зелених стаза доделила је граду Ужицу 2017. године награду за ужичку Зелену стазу, прву такве врсте у Србији. Ужицу је тада додељена друга награда у категорији изврсност, односно, признање за уређење и садржаје стазе, али и за њену приступачност која је омогућена постављањем лифта-платформе којом пешаци, мајке са децом у колицима, особе са инвалидитетом и бициклисти могу да се попну на реконструисани железнички мост на Градској плажи и да њиме наставе Зеленом стазом.

Награда је била је и потврда да је Ужице на правом путу у  промоцији  бициклизма, спорта, здравих  стилова  живота и заштите животне средине.

Зелена стаза је и пут до неолитског насеља,односно археолошког парка, који се прави на њеном завршетку поред Стапарске бање, који ће бити додатна атракција у клисури Ђетиње.

 

Izvor:predsednik.rs