Стари град, место где се сусрећу легенда и историја
29/09/2022

Стари град, место где се сусрећу легенда и историја

На високом, оштром, гребену, изнад хладне и бистре Ђетиње, налази се поносито утврђење о коме се вековима приповеда – спој легенде и историјских чињеница, приповедања и пажљиво истраженог, у једно се може бити сигуран – место са ког је поглед на град Ужице најлепши и најсадржајнији.

Сматра се да је утврђење подигнуто у другој половини XIV века како би штиштило град и каравански пут који је, путем Ђетиње, повезивао Дубровачку републику и Моравску долину. Жупан Никола Алтомановић, у чијем поседу је био град, после Маричке битке постао је најмоћнији српски владар, чија територија је била од Рудника до Јадранског мора, док је Дубровачку републику приморао да плаћа годишњи данак. Услед његових потеза и незадовољства других владара, створена је група противника под вођством кнеза Лазара и босанског бана Твртка. Након опсаде града 1373. године, Алтомановић је заробљен и ослепљен.

Пошто је видео да је издан, продужи према Требињу и Конавлима, али ни тамо није био радо примљен. Поставши свестан положаја у коме се налазио, замисли се мало куда би кренуо да потражи спаса. У Дубровник није хтео да оде, јер се није поуздавао у тај град због немилосрдног рата који је са њим водио, мада је тада владао мир међу њима, већ се поврати натраг и уђе у свој тврди град Ужице.(Мавро Орбин)

Тврђава ће, коначно, бити напуштена 1862. године када је напушта турска војска. Како је предвиђено уговором са кнезом Михајлом, тврђава даље није смела да се користи за војну употребе, па су тако, након детонације, остале зидине које су видљиве и данас.

Град Ужице као да је изникао из реке Ђетиње. Полукруђна кула са четвртастим торњићем наставља се на вијугави зид уз брдо све до средњег дела града у облику правоугаоника. На том равном и великим каменим плочама обележеном платоу биле су зграде за боравак људи и стаје за коње. Три куле браниле су приступ с поља. (Славомир Настасијевић)

Стари град реконструисан је захваљујући подршци Владе Републике Србије преко ресорних министарстава која су издвојила око 45 милиона динара, америчкој амбасади која је определила 8 милиона и буџету града који је дао 16 милиона динара. Извршена је конзервација доњег, горњег и средњег града, а највећи обим радова изведен је на горњем граду. Озидана је кула по узору на ону са почетка 18. века, обновљена је цитадела и аустријски казамати.

Ипак, оно што ће свакако бити највећа атракција је мост који ће спојити тврђаву са магистралним путем. Сви посетиоци имају прилику да прошетају тврђавом и чују причу водича о настанку и другим историјским појединостима.

Тврђава Стари град у наредном периоду радиће од 11 до 19 часова, сваког радног дана и викендом осим уторка. Улаз је бесплатан.

Упркос свега, Ужице је била његова варош изабрана, у њега је пренео све, он је веровао у Ужице и волео га. Он је волео његове улице пуне тишине, његова брда где су призри стално променљиви. (Милутин Ускоковић)