Национална кампања "Мањи рачуни, већи комфор, чистији ваздух" кренула из Ужица
16/11/2023

Национална кампања “Мањи рачуни, већи комфор, чистији ваздух” кренула из Ужица

Министарство рударства и енергетике и УСАИД-ов пројекат „Боља енергија“, уз подршку Светске банке и Банке Поштанска штедионица, покренули су националну кампању под називом  “Мањи рачуни, већи комфор, чистији ваздух”, у оквиру које ће одржати серија трибина у 10 градова и општина Србије. Кампања је трибином одржаном у Ужицу званично почела, а грађане су на учешће у пројекту позвале градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, министарка рударства и енерегетике Дубравка Ђедовић Хандановић и директорка USAID пројекта “Боља енергија” Лена Братић.

“Град Ужице је сигурно један од лидера међу локалним самоуправама, када су у питању мере енергетске ефикасности. Годинама уназад креирамо програме и мере намењене нашим суграђанима, који желе да унапреде енергетску ефикасност у својим индивидуалним објектима, односно кућама и то чинимо кроз субвенције за замену столарије, ложних уређаја, израду спољне и унутрашње изолације, набавку соларних панела и колектора, топлотних пумпи…

Из године у годину издваја се све више средстава за те намене из градског буџета, а уз подршку ресорних министарстава проширује се и обим мера које субвенционишемо. Само у прошлој години кроз заједнички програм Министарства рударства и енергетике и града Ужица на 373 објекта замењена је столарија, а на шест објеката уграђени су соларни панели. Са друге стране уз подршку Министарства заштите животне средине прошле и ове године набављено је и уграђено 425 котлова на гас, 34 котла на пелет и пет топлотних пумпи. Такође реализована је и мера набавке еко шпорета за домаћинства из категорије социјално угоржених.

Ви знате ми овде у Ужицу имамо проблем са повећаним загађењем ваздуха и да нам је решавање тог проблема један од најприоритетнијих задатака. Сигурна сам да ћемо свим мерама које реализујемо и у сарадњи и са Министарством рударства и енергетике, Министарством заштите животне средине и свим партнерима на многобројним пројектима успети да загађење значјано смањимо, али и да степен енергетске ефикасности подигнемо на највиши ниво”, поручила је градоначелница присутнима.

О значају енергетске санације говорила је и министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, истакавши да мање утрошене енергије значи и уштеде на рачунима грађана.

“Субвенцонисањем енергетске санације и повољним кредитним линијама овај програм омогућава нам да утичемо на заштиту животне средне, на чистији ваздух, да трошимо мање енергије, што и јесте задатак свих нас, сваког појединца. И милсим да управо та промена свести и промена размишљања на неки начин може да нас доведе до бољег и одрживијег друштва и да на крају крајева имамо сви користи од тога.”

Лена Братић директорка USAID пројекта “Боља енергија” наглашава да грађани као власници стамбених објеката (индивидуалног и заједничког становања) имају битну улогу у процесу енергетске санације стамбеног фонда.

“У том процесу који је дефинисан као стратешки циљ државе Србије изузетно је битно да грађани схвате своју улогу, и добију тачне и правовремене информације о програмима подршке коју држава пружа као што су субвенције или подршка угроженим категоријама становништва. Битно је да грађани добију и дигиталне алате који им могу помоћи да донесу информисану одлуку за које од енергетских мјера треба да се одлуче као и о доступним финансијским механизмима као што су кредити за физичка лица, стамбене заједнице и сл. који им могу помоћи да затворе финансијску конструкцију пројеката енергетске ефикасности”.

Директна комуникација у форми јавних трибина, коју пројекат УСАИД “Боља енергија” реализује са Министарством рударства и енергетике, Светском банком и Банком Поштанска штедионица у десет градова у Србији отвара простор грађанима да кроз дијалог на лицу места добију одговоре на питања која имају”.