Министарка Јелена Танасковић у посети "Дестилерији Босиљчић"
22/06/2023

Министарка Јелена Танасковић у посети “Дестилерији Босиљчић”

“Све што сам овде видела, почев од пута до овог места и околне природе до саме производње заиста је фасцинантно. То је нешто чиме Србија треба да се поноси и управо то су пројекти које треба и које ћемо подржавати”, истакла је након обиласка “Дестилерије Босиљчић” у Горјанима Јелена Танасковић министарка пољопрвреде, шумарства и водопривреде.

Министарка Танасковић је у пратњи саарадника и градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић обишла газдинство Босиљчића, упозала се са тренутном производњом и плановима ове породице за наредни период.

“У овакве пројекте верујемо и хвала Богу да има оваквих људи који читав радни век проведу у иностранству, у овом случају у Америци, и онда тај капитал, сав свој труд и рад инвестирају у Србију где добијемо производ који је вредан пажње у сваком смислу те речи. Све ово што смо видели, тај туристички део који планирају и уопште генерално однос према пољопривреди, према узгоју воћа, однос према екологији је стврано потпуно фасцинантно. Радо ћу бити гост са својом породицом када крене туристички део”, додала је министарка.

Она је нагласила да је са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић разговарала о начинима удружене подршке локалане самоуправе и министрства, јер како су обе истакле циљ је мотивисати младе људе да вођени оваквим примером оживе своја имања и са њих остваре значајне приходе.

О могућим приходима говорио је власник газдинства и дестилерије Радомир Босиљчић. Према његовим речима, капацитет дестилерије је сада до 100 хиљада флаша, а та количина на америчком тржишту треба да донесе 10 милиона долара. Ако би се у производњу са новим засадима шљиве укључило још десет, петнаест газдинстава са око 100 хиљада садница могло би се произвести милион литара ракије,што би селу донело и до 100 милиона долара.

“Ја најпре желим да се захвалим министарки и градоначлници на посети. Драго нам је да државна и локална администрација мисле на нас. Мали смо ми пројекат на нивоу државе али ово је можда иницјална каписла да и други нешто слично ураде. Мало је људи остало овде у овом делу Горјана и желимо да уз подршку министарства стимулишемо младе људе да се врате овде на своја запуштена имања и крену у производњу. Град може да нам помогне у убрзавању процедура за добијање неопходних грађевинских дозвола и неопходној инфраструктури а министарство са садницама и агрономским стручњацима. Јасно је да на америчко тржиште можемо само са великим количинама, али једноставно то тржиште може да прогута све што Србија произведе. Због тога је важно да се удружујемо. Знамо да ништа не може одједном, али смо спремни да заједно степеник по степеник корачамо ка том циљу”, закључио је Босиљчић.