Конверзијом котларница до чистијег ваздуха у центру града
28/06/2022

Конверзијом котларница до чистијег ваздуха у центру града

У Центру за мајку и дете постављен је гасни генератор, уз помоћ ког ће се на гас грејати више од 3000 квадрата Центра за мајку и дете, АТД-а и Дома здравља. Овом инвестицијом вредном 14 милиона динара, од чега је Влада преко Канцеларије за јавна улагања издвојила 12,6 милиона а Град Ужице 1,4 милиона, укинута је још једна котларница на мазут. То ће према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић додатно утицати на смањење аерозагађења у самом центру града.

“Мањем аерозагађењу сигурно ће допринети и гасни генертатори који су постављени у вртићима Бамби и Полетарац, али и замена котла у хали Велики Парк. Дакле сви поменути објекти од наредне грејне сезоне уместо мазута користиће гас. Поред средстава које издаваја град значајна подршка за ове намене долази од ресорних министарстава, а управо од њих очекујемо подршку и за решавање проблема једине преостале котларнице на мазут Блока Златибор, изградњом нове котларнице Међај, истакла је градоначелница Ужица.

Она је додала и да су значајни искораци направљени и по питању индивидуалних ложишта јер је велики број Ужичана власника породичних кућа и станова у стамбеним зградама заменио ложне уређаје уз субвенције.

“Чистији и квалитетнији ваздух јесте циљ коме тежимо и који ћемо надам се оставрити реализацијом постојећих мера и свим планираним активностима у наредном периоду попут изградње котларнице Међај, обилазнице око Ужица и гасификације што већег броја индивидуалних домаћинстава, закључила је градоначелница.

Нада Јовичић градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам каже да све мере енергетске ефикасности у Граду Ужицу имају ефекта и да то показују и резултати Завода за јавно здравље и њихови годишњи извештаји.

“У претходној грејној години установљено је укупно 84 дана загађења од чека је 9 дана мимо грејне сезоне, што је најбољи резултат по питању мера које Град спроводи у претходних 20 година. Када је реч о јавним објектима, остало је још само да се уради једна котларница односно систем грејања, а то је котларница Народног позоришта. Ради се на техничкој документацији како бисмо искористили прилику и добили средства од ресорних министарстава јер је то једина преостала котларница у центру града која је један од већих загађивача”.

Завршен је и овогодишњи јавни позив за индивидуалне породичне објекте у сарадњи са Министарством заштите животне средине. Објављена је Прелиминарна листа  физичких лица која имају рок од 10 дана да изаберу привредни субјекат, након чега ће бити објављена и коначна листа оних који ће у овој години уз субвенцију заменити постојеће или набавити нове ложне уређаје на еколошки прихватљива горива.