Градоначелник Петковић: "Локални медији су партнери Града Ужица - наредне године буџет за медије већи за 50%"
18/09/2018

Градоначелник Петковић: “Локални медији су партнери Града Ужица – наредне године буџет за медије већи за 50%”

Помоћник министра за културу и информисање, Славица Трифуновић, разговарала је у понедељак 17. септембра са представницима локалних медија у Ужицу и представницима градског руководства на тему унапређења информисања грађана на локалном нивоу.

Сврха ових посета, поред утврђивања стања “на лицу места” а које се тиче информисања грађана у локалним заједницама кроз разговор са представницима руководстава и представницима локалних медија јесте и напор Министарства културе за унапређење система информисања као и положаја новинара.

На сусрету је било речи о томе колико тачна оцена о стању у локалним медијима у земљи кореспондира са нацртом националне Медијске стратегије чије се усвајање очекује крајем године. Речено је такође да се, по подацима истраживања, 42% грађана Србије о догађајима информише из локалних медија, будући да их и највише занима функционисање локалних средина, а да локално становништво на националном фреквенцијама прати догађаје од општег интереса.

Положај локалних медија, како је оцењено, није у завидином положају, и по потребама за финансијама, и по потребама за образованим младим кадровима који немају интересовања за ову врсту посла, на првом месту због ниских примања. Пројектно финасирање није замена нити пандан финасирању медија из буџета, односно власници медија не могу очекивати да се целокупно пословање финансира из буџета грађана, већ само оне теме које се одреде као приоритети локалних средина- могло се чути на састанку.

“Ужице је један од градова који се може похвалити тиме да у јануару расписује конкурс за пројектно финансирање медија, раније него многи други градови у Србији”, рекла је помоћница министра, Славица Трифуновић и апеловала на градско руководство да се ставка у буџету намењена потребама јавног информисања повећа.

Говорило се и о начину одлучивања о расподели средстава на јавном конкурсу, избору комисије, као и о контроли производње медијских садржаја, као и контроли трошења средстава.

Градоначелник Ужица, Тихомир Петковић, рекао је да “локалне медије сматра партнерима, као и да је очекивање локалног руководства да медији буду својеврстан контролор њиховог рада, односно, да у име грађана, укажу на пропусте, као и да предлажу решења различитих проблема од општег интереса”.

Његово обећање које се тиче финансирања локалних медија за наредну годину односи се на увећање ове ставке у буџету за 50 % , односно са садашњих 10 колико Град издваја за пројектно суфинасирање и преносе седница Скупштине, на 15 милиона динара.