Град Ужице као пример добре праксе
26/03/2024

Град Ужице као пример добре праксе

У организацији Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ), град Ужице посетили су представници локалних самоуправа из Грузије, Јерменије, Северне Македоније, Џорџије и Таџикистана. Њима се на састанку одржаном у Регионалном стартап центру, обратила градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Изразивши задовољство што је град Ужице од стране немачког ГИЗ-а препознат као град добре праксе, градоначелница је гостима из Грузије, Јерменије, Северне Македоније, Џорџије и Таџикистана говорила о спроведеним активностима које су омогућиле да град Ужице данас буде пример добре праксе.

“Оно што је можда најважније, кроз реформе које смо спровели омогућили смо да се у великој мери чује глас наших грађана, а њихове идеје, предлози и сугестије нама су смернице за креирање стратешких планова и одлука. Најбољи пример за то, свакако је и План развоја града Ужица за период од 2023. до 2030. године, могу слободно да кажем, основни документ за даљи развоја овог града. Његову израду обележио је висок ниво транспарентности, а наши суграђани, привредници, удружења, организације цивилног друштва, били су информисани о сваком кораку и у сваком тренутку су имали могућност да дају своје сугестије и примедбе. Подсетићу вас и да широка транспарентност постоји и када је у питању креирање буџета и трошење средстава. Кроз програм “Удружимо се пружили смо грађанима могућност да сами делегирају пројекте који су од значаја за бољи квалитет њиховог живота, за шта смо више пута награђивани и по чему смо пример добре праксе градовима и општинама широм Србије. Поносни смо и на веома добру сарадњу са удружењима особа са инвалидитетом и младима, али и свим осталим организацијама цивилног друштва, јер наша жеља и намера јесте да наставимо да јачамо наше капацитете и унапређујемо услове за живот и рад”, нагласила је градоначелница.

Бранислав Митровић председник Скупштине града Ужица, истакао је да ова студијска посета није случајно организована у Ужицу, јер после израде и сада и реализације Плана развоја ми имамо чиме да се похвалимо.

“И не само да смо израдили План развоја већ га у одређеном броју мера и примењујемо. Вртићи у карану, Кремнима, Злакуси и читав низ других инфраструктурних пројеката као делови тог плана у фази су реализације. Па и идеја о конкурисању за престоницу културе Србије, можемо рећи потекла је из тог плана”.

Уз захвалност на гостопримству Влади Републике Србије, ГИЗ-у и граду Ужицу, Манана Наримандизе  председица општине Душети из Џорџије, каже да се нада да ће током ове посете разменити искуства и знања, са циљем увођење и остваривања циљева одрживог развоја

“То је велики изазов и битан задатак за моју државу и зато је за нас битно да сазнамо и научимо из српског искуства, јер је Србија далеко отишла тим путем и желели бисмо да сазнамо како је ова земља то остварила. Зато ће нам искуство много значити, како бисмо и ми уводили и оставаривали циљеве одрживог развоја”.

Истом резултату нада се и Далерјон Махмудов из Министарства економије и трговине Таџикистана

“Имамо могућност да чујемо ваша искуства и знања, а после и да их применимо у нашој земљи са циљем одрживог развоја . Република Таџикистан је усвојила низ закона и подзаконских аката и то свих 17 циљева, а сада настављамо да радимо на њиховом остваривању, али и на развоју нових законских оквира који ће нам помоћи на том путу”.

Циљ студијске посете коју организују ГИЗ и СКГО је размена искустава међу учесницима у области друштвеног и економског развоја, као и пример добре праксе града Ужица у изради Плана равоја 2023-2023. година.