"Читање на отвореном" за ментално и физичко здравље
06/09/2023

“Читање на отвореном” за ментално и физичко здравље

Мала бесплатна библиотека у којој ће се вршити размена књига по принципу узми књигу – остави књигу, постављена је у Малом парку, чиме је Ужице добило своју прву библиотеку на отвореном. Пројекат под називом “Читање на отвореном” реализују Народна библиотека Ужице и Удружење грађана “Колектив Ужице” уз подршку  града. Пригодним програмом у присуству великог броја ученика овај пројекат представљен је суграђанима.

Ово је, како је истакла директорка Народне библиотеке Ужице Душица Мурић, још једна у низу активности, које се реализују са циљем промоције књиге и читања.

“Управо отварањем једне овакве бесплатне библиотеке на отвореном, град Ужице сврстава се на мапу градова који имају бесплатне библиотеке. Надамо се да ћемо у будућности и на још неким локацијама у нашем граду имати нове библиотеке и да ћемо вођени речима Оркана Памука, овим малим корацима променити живот нашим суграђанима, приближити им књигу и читање јер ћемо на тај начин постати бољи људи и боље ћемо разумети свет око себе”.

Истакавши да ће град увек подржавати овакве пројекте, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић позвала је суграђане да користе ову библиотеку на отвореном.

“Драго ми је да се и Ужице придружило градовима који имају библиотеке на отвореном и то баш овде у Малом парку, где свакодневно прође или застане велики број наших суграђана. Многи од њих, можда због својих свакодневних обавеза немају времена за посету Народној библиотеци, а воле да читају. Првенствено њима шаљемо поруку да им је књига сада надохват руке. Са друге стране, верујем и да је доста Ужичана који имају своје личне библиотеке и који би неки од примерака уступли овој нашој библиотеци на отвореном.Такође оно што је веома важно, када је у питању реализација овог пројекта, је брига о физичком и менталном здрављу, кроз боравак на отвореном простору и читање”.

Вукашин Тарабић наставник физичког васпитања говорио је о значају боравка на отвореном простору и читању као начину за развој и менталног и физичког здравља.

“Данашњи стил живота није за похвалу, много стреса, много брзе хране, много коришћења мобилних телефона и других модерних технологија, које иако имају своје предности, доводе до тога да се наша деца предуго бораве у затвореним просторијама и мање се друже међусобно. Зато упућујем апел њима и осталима  да што више свог времена проводе напољу, дружећи се и уз кретање. Сви знамо да је то први и основни корак ка нашем развоју од најмлађег узраста па касније, будите физички активни, крећите се и вежбајте било да је у питању шетња, трчање, бицикл или нешто што вама одговара у складу са животним навикама и слободним временом”.

Слични програми, како су најавили организатори биће релаизовани и у наредном периоду, јер  поред популаризације читања развијају бригу о здрављу и заједничком добру.