Полазницама обука за шминкере, маникир и педикир додељени сертификати и грантови
27/04/2022

Полазницама обука за шминкере, маникир и педикир додељени сертификати и грантови

После два месеца, колико је трајала обука полазницама обуке за шминкере, маникир и педикир додељени су сертификати и „start-up“ пакети са опремом и материјалима неопходним за започињање сопственог бизниса.

У циљу повећања професионалних капацитета и лакшег запошљавања лица из осетљивих група, а у оквиру пројекта под називом „Јачање стручних капацитета за запошљавање лица из осетљивих група под утицајем пандемије Kовид-19“, 10 полазница из Ужица добило је прилику да се едукује за неколико занимања. Све оне успешно су завршиле обуку, а сертификате им је доделила Маријана Трнинић менаџерка пројекта.

По њеним речима, сви који су учествовали у реализацији пројекта имају разлога за задовољство, јер укупно 60 полазница из пет градова добило је прилику да започне сопствени бизнис у својој заједници.

“Основни циљеви овог пројекта огледају се у подршци која се пружа најосетљивијим категоријама становништва, на првом месту у области социјалне заштите. Пандемија вируса ковида 19 довела је до тога да су и неке друге категорије, попут младих постале посебно угрожене, због чега смо одлучили да у пет градова и општина подржимо заинтересоване кандидате да се едукују по програмима НСЗ-а и добију иницијалну подршку, како би се бавили занимањем којим желе. Ово је и сјајан пример сарадње са локалним самоуправама. Ужице је град у коме смо реализовали бројне пројекте и са којим ћемо сигурно натсавити већ успешну сарадњу”.

Ратко Трмчић, члан Градског већа честитао је полазницама успешно завршену обуку и истакао да ће Град и у будућности подржавати младе и њихово усавршавање. Немачком ГИЗ-у се посебно захвалио на подршци и изразио очекивање да ће оваквих пројеката бити више, како за младе тако и за све остале угрожене категорије становништва.

Пројекат је реализован у сарадњи са различитим локалним актерима, тако да су обуке реализоване у локалним козметичком салонима, док је процес селекције корисника пројекта урадила Канцеларије за младе на основу исказаних потреба. По речима координаторке КЗМ Марије Маричић, сигурно ће послужити као добар модел за будуће активности.

Подршку свим активностима пружа пројекат Немачко-српске развојне сарадње “Услуге социјалне заштите за осетљиве групе”, који спроводи ГИЗ у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.