40 милиона динара за унапређења квалитета ваздуха кроз мере енергетске ефикасности
26/02/2020

40 милиона динара за унапређења квалитета ваздуха кроз мере енергетске ефикасности

Град Ужице је ове године, за суфинансирање набавке котлова на пелет и гас, израду термоизолације и замену столарије у индивидуалним стамбеним објектима и стамбеним зградама издвојио укупно 40 милиона динара. Јавни позив за мере енергетске ефикасности отворен је до 26. марта, а рок за завршетак радова за грађане који добију средства је 15. октобар 2020. године.

Помоћник градоначелника Ужица Немања Нешић је истакао да је Град Ужице један од лидера у Србији по питању мера које се спроводе у циљу унапређења квалитета ваздуха.

“Град Ужице је за суфинансирањем мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама кренуо 2015. године, и данас након пет година, издвајамо десет пута већа средства у те сврхе. Циљ нам је да омогућимо суграђанима, који буду имали жеље да се јаве на овај конкурс, да добију средства, јер су мере енергетске ефикасности један од камена темељаца решавања питања аерозагађења у граду Ужицу”.

Помоћник градоначелника Ужица Немања Нешић

Чланица Градског већа задужена за област заштите животне средине Нада Јовичић рекла је да се документа за пријаву могу преузети на званичној интернет страници Града Ужица и у канцеларијама Одељења за заштиту животне средине и одрживи развој.

Чланица Градског већа задужена за област заштите животне средине Нада Јовичић

“На конкурсу се могу пријавити власници породичних стамбених објекта који су изграђени на градском подручју у првој, другој или трећој стамбеној зони. За суфинансирање набавке и уградње материјала за изолацију спољних зидова на породичним стамбеним објектима опредељено 12.000.000 динара, за набавку и уградњу столарије са одговарајућим термичким својствима на породичним стамбеним објектима 8.000.000 динара, 2.000.000 динара је предвиђено и за набавку котлова или етажних пећи на дрвни пелет за породичне стамбене објекте. За набавку котлова на гас, за породичне стамбене објекте опредељено је 14.000.000 динара, док је за набавку котлова на гас за станове у стамбеним зградама 3.500.000 динара” навела је Јовичић.

Светлана Дракул, руководилац одељења за заштиту животне средине и одрживи развој је анализирајући конкурсе из претходних година навела да су грађани највише потешкоћа имали приликом попуњавања пријавног обрасца, који је ове године поједностављен тако да ће они сада попуњавати само основне информације. ”

Новине јавног конкурса су да енергетско стање објекта комисија попуњава на терену, потврде од ЈП “Ужице гаса” о техничким могућностима за прикључак на гас као и од ЈКП “Градска топлана” да не постоји технички услови за прикључење на топловод, уместо грађана прибавља градска служба”, рекла је Дракул.

Инфо дан о мерама енергетске ефиканости биће одржан 05.03.2020. године у 12 часова у Свечаној сали Градске куће, где ће суграђани моћи да добију све информације о условима конкурса.

Јавни конкурс за суфинансирање мера енергетске ефикасности на породичним кућама и стамбеним зградама на територији града Ужица можете погледати ОВДЕ.