25 милиона динара од Министарства рударства и енергетике за унапређење енергетске ефикасности
12/03/2022

25 милиона динара од Министарства рударства и енергетике за унапређење енергетске ефикасности

У Аранђеловцу су у присуству потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, додељени уговори представницима 151 локалне самоуправе у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности. Град Ужице налази се у самом врху ове листе са опредељених 25 милиона динара од стране министарства, док ће учешће града бити исто толико. Уговор је у име града потписао Миодраг Петковић, члан Градског већа.

Како је након потписивања уговора истакао Петковић, овај износ средстава опредељен од стране Министарства рударства и енергетике говори о томе да смо препознати као лидер у Србији када је у питању спровођење мера енергетске ефикасности.

“Последњих година смо уложили преко 160 милиона динара из градског буџета за суфинансирање мера енергетске ефикасности. Више од 2000 домаћинстава је искористило неку од мера. Само претходне године опредељено је из градског буџета за субвенције у овој области око 70 милиона динара, а око 920 домаћинстава је искористило неку од мера и на веома повољан начин повећало енергетску ефикасност у својим индивидуалним породичним објектима или становима”.

Петковић додаје и да је у плану и додатна подршка од Министарства заштите животне средине тако да ће уз средства која су издвојена из градског буџета, ова година бити рекордна када су у упитању субвенције у области енергетске ефикасности.

“У 2022. години са укупно 100 милиона динара биће финансирана замена постојећих ложних уређаја и набавка котлова на гас и пелет, израда спољне изолације и замена столарије.Планирано је и неколико нових мера о чему ће Ужичани бити благовремено обавештени”.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истиче да пројекат јесте велики и сложен, али да је успешан јер га спроводе заједно Влада, општине и градови и грађани.

„Почели смо прошле године и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети идеју државе и потребе грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“, поручила је она.

Процене су да ће у оквиру овог првог јавног позива на субвенције државе и локалних самоуправа моћи да рачуна око 20 000 грађана Србије, што ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије и да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину.