Завршена изградња дечијег игралишта на Мегдану
22/09/2020

Завршена изградња дечијег игралишта на Мегдану

У оквиру Ужичког програма локалног партнерства „Удружимо се“, завршена је изградња дечијег игралишта на Мегдану за коју су се грађани изјаснили гласањем преко апликације која је била постављена на сајту Града Ужица.

Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић изградња дечијег игралишта на Мегдану резултат је потребе суграђана да преуреде овај простор и да га прилагодне нашој деци.

“Садржај дечијег игралишта употпуњен је са мобилијаром који је постављен и надам се да ће деца овај простор максимално користити. Оно што желимо деци да поручимо је да се играју овде, да буду задовољни, срећни, али и да чувају овај простор, ово игралиште јер њихове маме и тате су учествовали у изградњи овог игралишта и направили заједно за све њих један посебан кутак за игру.”

“Данас смо видели да су деца већ кренула да користе игралиште и ми можемо да им поручимо да је наше највеће задовољство видети њихов осмех, срећу и да уживају у овом игралишту које су заједно са средствима њихових родитеља и града Ужица обезбедили и омогућили им да даље наставе овде да се играју” рекла је градоначелница.

Градоначелница је навела да су наши суграђани у претходном периоду гласали за пројекте који су у Програму “Удружимо се”. Велики део њих се, према њеним речима, изјаснио да подржавају пројекат изградње дечијег игралишта на Мегдану, као и пројекат делимичне реконструкције Малог парка, где се такође радови приводе крају.

Вредност пројекта изградње дечијег игралишта на Мегдану је око 5 милиона динара, од којих је 2,6 милиона динара годишња награда коју је Град Ужице добио од Министарства за државну управу и локалну самоуправу у области Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе (пројекат Удружимо се у оквиру програма „Реформа пореза на имовину“ и РЕЛОФ-а, које финансира швајцарска Влада), затим 960.000 динара је од награде која је додељена Граду од Сталне конференције градова и општина из буџета програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS), а преостала средства су из буџета Града Ужица.

Члан Градског већа Миодраг Петковић захвалио се свим суграђанима који су узели учешће у пројекту “Удружимо се” прошле године, за који је Ужице и добило ову награду.

“Донели смо и потребне одлуке и улазимо у реализацију нових 18 пројеката кроз концепт Ужички програм локалног партнерства “Удружимо се”. Нису то у финансијском и грађевинском смислу велики пројекти, али оно што је важно је да су пре свега жеља наших суграђана да у свом непосредном окружењу реализују пројекте који су њима значајни и који се реализују из средстава пореза на имовину који наши суграђани плаћају”- навео је Петковић.

“У овој години имамо планирано 13 милиона динара за 18 пројеката, 10 милиона динара је обезбеђено из градског буџета, а 3 милиона динара је обезбеђено из Програма “Реформа пореза на имовину” који такође финансира Швајцарска влада.  Ужички програм локалног партнерства “Удружимо се” је добар пример на нивоу Србије и неке локалне самоуправе покушавају ове и следеће године да у својим срединама имплементирају сличан модел као што смо ми урадили у Ужицу. Кроз овај пројекат, али и све друге активности Градске управе препознали смо жеље и потребу наших суграђана за оваквим садржајима. Део тих активности реализујемо кроз Ужички програм локалног партнерства, прошле године смо имали 12 пројеката, ове године ћемо имати 18. За око 2 године реализоваћемо 30 малих идеја. Трудићемо се да, у складу са реалним финансијским могућностима, и други делови града добију овакве садржаје” – истакао је Петковић.