Вода са акумулације Врутци исправна за пиће
18/02/2019

Вода са акумулације Врутци исправна за пиће

Данас у 14,00 часова престала је испорука пијаће воде цистернама пошто је на основу извршених лабораторијских анализа санитарни инспектор Министарства здравља донео решење у коме се констатује да је вода за пиће хигијенски исправна са становишта испитиваних параметара. То значи да се вода из градског водовода може користити за пиће и припрему хране.

“Желимо да обавестимо јавност да су се после више од пет година поново стекли услови да се вода из акумулације Врутци укључи у водосистем снабдевања, што је био и крајњи циљ овог нашег пројекта који већ радимо четири године”, истакао је члан Градског већа Драгољуб Костић и додао да је подршка Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре била веома значајна, јер без те помоћи Град Ужице не би могао самостално да заврши пројекат реконструкције и доградње фабрике воде.

“Урађене су све потребне анализе које су законом прописане и предвиђене, а које је радио и Завод за заштиту јавног здравља из Ужица и Градски завод из Београда, који има једну од најопремљенијих лабораторија у региону. Такође вршена је анализа воде на радиоактивност. Та велика анализа обухвата 150 параметара, и на основу свих тих параметара који су урађени и на основу три узастопне добре анализе које су урађене у претходном периоду, док је вода била за санитарно-хигијенске потребе, омогућено је да се донесе решење од стране санитарног испектора Министарства здравља да се вода може прогласити и за пиће и за припрему хране што смо и очекивали да ће се десити тј. да сви параметри који су испитани до сада одговарају Правилнику о хигијенској исправности воде.”- рекао је Костић.

“Коначно смо се вратили на акумулацију Врутке, све анализе су показале да је успешно завршен пројекат изградње Фабрике за прераду воде на Церовића брду, а на нама је да правилно управљамо постројењем, правилно се понашамо, као и да не буде грешака које могу довести до тога да вода на буде у неком моменту за пиће”, навео је Костић и додао да је, последњих пар месеци вода која долази са Врутака, изузетно доброг квалитета за сирову воду, која се пречишћава, као и да се тренутно узима вода са најнижег водозахвата, са 40 м по дубини језера, где је квалитет воде најбољи. Исто тако, како тврди Костић, анализе које је радила Агенција за заштиту животне средине говоре да су и на другим нивоима алге у веома ниским концетрацијама.

Директор ЈКП Водовод Душко Љујић

“Све анализе које су законски биле неопходне показују да је вода безбедоносно исправна за пиће и да грађани могу већ данас пити воду са славина, такође би се захвалио свим комуналним предузећима и свим околним водоводима који су нам изашли у сусрет ових претходних 10-так дана да грађане Ужица снабдевамо цистернама са питком водом.” -рекао је директор ЈКП “Водовод” Душко Љујић.