Ужички ученици о Музеју СПЦ
16/01/2020

Ужички ученици о Музеју СПЦ

Ужичка академска парламентарна унија, Ученички парламент Техничке школе и ученици приредили су синоћ у Свечаној сали Града Ужица културно-уметнички програм посвећен Музеју Српске православне цркве, поводом јубилеја осам векова аутокефалности СПЦ.

У оквиру програма ученици су музичко сценским наступом, изложбом радова, беседом и другим садржајима “одшкринули” врата Музеја Српске православне цркве и представили његове раскошне ризнице.

Бранислав Митровић, председник Скупштине Града Ужица је навео да је Град Ужице у сарадњи са Академском парламентарном унијом и ученичким и студентским парламентима у протекле три године кроз различите активности указивао деци на оне вредности које немају у великој мери да виде у свакодневном животу.

“Бавили смо се хуманитарним радом, посетили смо Српску академију наука и уметности (САНУ) и приказивали различите позитивне садржаје. Недавно смо посетили српске светиње, манастире Ћелије и Лелић и изложбу поводом осам векова аутокефалности у Музеју Српске православне цркве у Београду.”-навео је Митровић и додао да је овај догађај организован за све заинтересоване како би се упознали са духовним благом наше цркве.

“У наредном периоду биће низ трибина у школама на којима ће ученици говорити о Јустину Поповићу, Николају Велимировићу…Циљ нам је да младима приближимо праве вредности кроз различите садржаје.” -истакао је Митровић.

Данка Гогић, наставница Техничке школе и координаторка Ученичког парламента навела је да овај програм представља спој стручних знања, креативности, ентузијазма и марљивости.

“Ученици ће нас на свој начин увести у ризнице Музеја. Током посете купили смо монографију и фотографисали, а затим смо пренели своје утиске и другима тако да су се деца заинтересовала и укључила у овај програм.” -објаснила је Гогић.

Ученик четвртог разреда Техничке школе Вељко Ћурдић има сајт Наше Ужице на коме је део посвећен изложби у Музеју Српске православне цркве.

“Осам векова аутокефалности инспирисало ме је тако да сам за овај програм припремио снимак урађен заједно са ТВ Храм из Београда. Посебан утисак на мене је оставила манастирска ризница и изложбена поставка која је фасцинантна.”-рекао је Вељко.

Он је додао да код његових другова и младих уопште постоји велика заинтересованост за цркву и веру.

Извор:infoera.rs/Град Ужице