Уз реконструкцију Малог парка радиће се и дечије игралиште на Мегдану
30/04/2020

Уз реконструкцију Малог парка радиће се и дечије игралиште на Мегдану

Град Ужице је од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу проглашен за локалну самоуправу са најбољом праксом у области Транспарентност и учешће јавности у раду локалне самоуправе (пројекат УДРУЖИМО СЕ у оквиру програма „Реформа пореза на имовину“ и РЕЛОФ-а, које финансира швајцарска Влада) и добио је годишњу награду вредну 2,6 милиона динара. Поред средстава из Буџетског фонда Министарства, а у циљу оснаживања подршке развоју и примени принципа добре управе, односно спровођења Ужичког програма локалног партнерства – УДРУЖИМО СЕ, Град Ужице је награђен и додатним финансијским средствима у износу од 960.000 динара, која додељује Стална конференција градова и општина из буџета програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић навео је да ће ова средства бити утрошена за реализацију једног од три пројекта: реконструкцију Малог парка, изградњу дечијег игралишта на Мегдану или за реконструкцију терена за мали фудбал на Градској плажи.

“Ужичани су у протекле три недеље могли да гласају за реализацију једног од ова три пројекта и практично ових 3 560 000 динара ће бити утрошена за реализацију једног од њих.”

“Уз чињеницу да велики број грађана жели да учествује у расподели средстава из буџета, веома нас је обрадовало то да су два пројекта изједначена: реконструкција Малог парка која је вредна око 15 милиона динара и изградња дечијег игралишта на Мегдану, вредна око 4 милиона. Како имамо два пројекта која имају подједнаку подршку грађана, одлучили смо, и нашли начина да финансирамо, оба ова пројекта, без обзира који од њих на крају данашњег дана добије највише гласова.

Део Малог парка око еснафске чесме који ће бити реконструисан

На овај начин смо показали да поштујемо учешће и заинтересованост грађана да заједнички расподелимо део буџета Града, али смо желели да покажемо и да је награда Министарства за државну управу и локалну самоуправу отишла у праву локалну самоуправу”-  рекао је Петковић захваливши се великом броју Ужичана који су учествовали у електронском гласању, у овом моменту њих нешто више од 3600.

Градоначелник је навео да ће тендери за реализацију ових пројеката бити расписани по истеку ванредног стања.

 

Изглед будућег дечијег игралишта на Мегдану

Градоначелник је рекао и да ће одмах по укидању ванредног стања, биће расписан јавни позив за Ужички програм локалног партнерства-УДРУЖИМО СЕ, где ће Ужичани моћи да аплицирају са својим идејама, својим пројектима уређења јавних површина у њиховом окружењу за шта од Града могу добити средства за суфинансирање.

“На овај начин је прошле године реализовано 13 пројеката за шта је из буџета Града издвојено 5 милиона динара. Захваљујући успешно спроведеном програму прошле године сада смо у позицији да дуплирамо средства из буџета па је ове године 10 милиона динара одвојено у те сврхе. На десет милиона које издваја Град Ужице у свом буџету добили смо и додатних 3 милиона за овај програм од швајцарске Владе као локална самоуправа која успешно спроводи реформу пореског система.

Новина је да ће ове године сваки појединачни пројекат моћи да буде суфинансиран са максимално 1 000 000 динара од стране Града, што је дупло више него претходне”, наводи Петковић.