Убрзавају се активности на изградњи деонице ауто-пута Пожега-Котроман
03/12/2019

Убрзавају се активности на изградњи деонице ауто-пута Пожега-Котроман

Пројектанти Саобраћајног института ЦИП данас су у Градској кући одржали презентацију дела трасе будућег ауто-пута Београд-Сарајево који пролази преко територије Ужица.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је након презентације рекао:

“Пројектанти ЦИП-а су нас упознали са предлогом куда траса треба да прође, разговарали смо о потребама нашег града, пре свега када се ради о локацијама петљи за укључење, односно искључење са ауто-пута које треба да буду у функцији развоја нашег града. На пример петља у Злакуси треба да буде у функцији развоја Севојничког поља где ћемо тада имати могућност да за неколико година подижемо индустријска постројења.”

Градоначелник Петковић је навео да је овај ауто-пут још један начин отварања нашег града према свету: “У овом моменту је Република Србија са Републиком Турском договорила финансирање пројекта за ауто-пут овом трасом, а након завршетка пројекта сигуран сам да ће наша држава обезбедити и новац за његову изградњу.”

“Ужичани са нестрпљењем очекују да за две године буде готова траса Коридора 11 до Пожеге, у међувремену ће бити завршен и овај пројекат, па очекујемо да ће кренути и његова реализација. Овај део Србије ће тада постати доста занимљивији за инвеститоре, како стране тако и домаће”, навео је градоначелник и додао да је ово још један важан корак ка даљем развоју Ужица и представља још један доказ Ужичанима да све оно што ради наша Влада и председник Вучић, јесте у корист Ужица.

Директор Завода за саобраћајнице Саобраћајног института ЦИП, Новица Стевановић

Директор Завода за саобраћајнице Саобраћајног института ЦИП, Новица Стевановић навео је да је ЦИП пре десет година урадио Генерални пројекат ауто-пута Пожега-Котроман, а ове године је закључио уговор са турском фирмом Ташјапи за израду Простроног плана подручја посебне намене и за израду идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење.

“Изградњом ове саобраћајнице значајно ће се повећати безбедност у саобраћају, повећати степен заштите животне средине и убрзати привредни и друштвени развој овог подручја.”-навео је Стевановић.

Деоница од Пожеге до Котромана биће дугачка око 60 километара од чега ће 40% бити тунели и мостови

Деоница од Пожеге до Котромана биће дугачка око 60 километара и везиваће се у Прилипцу на ауто-пут Београд-Јужни Јадран. Обзиром да је, по речима Стевановића, ово врло тешка траса која има планинску конфигурацију терена биће изграђен велики број тунела и мостова. Око 40 % трасе ће бити под објектима, а веза насеља са саобраћајницом ће бити на подручју Злакусе и Мачката.